Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al BNR preconizează o uşoară scădere a preţurilor: 'Există o doză foarte mare de incertitudine în piaţă'

suciu

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, a afirmat vineri, referindu-se la evoluţia inflaţiei, că va urma o uşoară scădere a preţurilor, după care indicatorul de inflaţie se va plafona în jurul nivelului de 2,5% pe o perioadă mai lungă de timp, cu variaţii relativ mici.

"Urmează o uşoară scădere a preţurilor după care se va plafona cumva indicatorul de inflaţie în jurul nivelului de 2,5% pe o perioadă mai lungă de timp cu variaţii relativ mici. Asta arată două lucruri. Pe de o parte, ţinând cont de factorii fundamentali, există anumite presiuni pe indicatorul de inflaţie, în ciuda faptului că trecem printr-o perioadă în care ne-am fi aşteptat ca aceste presiuni să fie mult mai reduse, ţinând cont de distorsiunea din piaţă, atât pe elementele de cerere cât şi pe cele de ofertă. Pe de altă parte, avem câteva influenţe care vin mai ales din preţul petrolului care trag în jos acest indicator şi, în consecinţă, simplificând puţin, putem miza pe o perioadă mai lungă de timp de stabilitate. Există o doză foarte mare de incertitudine în piaţă, atât în privinţa evoluţiei economice cât şi a impactului măsurilor pe care diferitele state le iau în legătură cu diminuarea tensiunilor pe pieţele financiare şi economice. Acest element de incertitudine poate transforma foarte mult prognoza despre care vorbim acum şi poate schimba foarte mult deciziile pe termen mediu şi lung pe care Banca Centrală le va lua", a spus Dan Suciu, la Digi 24.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Potrivit comunicatului BNR, transmis vineri, incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei sunt neobişnuit de înalte, date fiind natura fără precedent a unui asemenea şoc economic pe plan naţional şi la nivel global, dar şi modificări ale comportamentului de consum.

În şedinţa de vineri, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2020, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

"Actualele previziuni macroeconomice au fost realizate în condiţii de incertitudine extrem de ridicată şi de dificultăţi maxime, date fiind multiplele necunoscute privind evoluţia şi implicaţiile pandemiei şi ale măsurilor asociate. Noul scenariu arată o modificare a traiectoriei anticipate a ratei anuale a inflaţiei mai cu seamă în a doua parte a orizontului prognozei. Astfel, după o scădere moderată în trimestrul II, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce din nou în jumătatea superioară a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, pentru ca apoi să se repoziţioneze şi să se menţină în jurul punctului central al ţintei până la finele orizontului proiecţiei, pe fondul manifestării presiunilor dezinflaţioniste ale deficitului de cerere agregată", se menţionează în raport.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.