Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez susține că cineastului Oleg Senţov nu i-au fost respectate drepturile

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/12/oleg-sentsov-jailed-ukrainian-film-maker-letter-siberian-prison-putin
Oleg Sențov

Drepturile elementare ale cineastului ucrainean Oleg Senţov, în detenţie în Rusia, nu au fost respectate, a apreciat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez Benjamin Griveaux, informează AFP, preia Agerpres.

Înaintea unei deplasări a preşedintelui francez Emmanuel Macron la Sankt Petersburg, pentru a susţine echipa Franţei în semifinala Cupei Mondiale, cineaşti şi intelectuali francezi au îndemnat luni, într-un articol, la mobilizare în favoarea lui Oleg Senţov, aflat de la mijlocul lui mai în greva foamei.

"Se poate conchide în mod clar că drepturile elementare ale apărării nu au fost respectate", a declarat Benjamin Griveaux la postul de radio Franceinfo. "Mobilizarea se face evident de la şef de stat la şef de stat, dar şi prin ONG-uri şi prin întregul nostru aparat diplomatic", a subliniat Griveaux, apreciind că "puţine lucruri îl emoţionează" pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Vezi și: Comisia de anchetă a Senatului francez denunţă pasivitatea autorităţilor în faţa 'pericolului salafismului'

Opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, cineastul Oleg Senţov a fost condamnat pentru "terorism" şi "trafic de arme" la finalul unui proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International şi denunţat de Kiev, UE şi SUA.

Oleg Senţov ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani într-un lagăr de muncă în Extremul Orient rus şi se declară gata să moară în închisoare în urma grevei foamei pe care a declarat-o pentru a cere eliberarea "tuturor prizonierilor politici" ucraineni aflaţi în detenţie în Rusia.

Palatul Elysee a precizat luni că Macron a evocat deja soarta cineastului în mai, în timpul întrevederii pe care a avut-o cu Putin la Sankt Petersburg. După aceasta, preşedintele francez i-a adresat omologului său rus o scrisoare în care îşi exprimă "profunda îngrijorare cu privire la starea de sănătate a cineastului şi îi cere să reacţioneze cât mai repede", a adăugat Preşedinţia franceză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.