Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al mareşalului Khalifa Haftar: Anunţul privind o încetare a focului, o simplă 'lovitură mediatică'

www.aawsat.com
Fayez al Sarraj, haftar khalifa

Purtătorul de cuvânt al mareşalului Khalifa Haftar a criticat anunţul privind o încetare a focului în Libia, numindu-l o simplă 'lovitură mediatică' din partea Guvernului de uniune naţională (GNA), pe care l-a acuzat că pregăteşte o nouă ofensivă armată, transmite AFP.

Vineri a fost anunţată o încetare a focului în Libia, prin comunicate separate, unul semnat de şeful GNA, Fayez al-Sarraj, şi celălalt de Aguila Saleh, preşedintele Parlamentului şi membru al taberei lui Haftar,  potrivit agerpres.ro.

Citește și: Italia înregistrează o creștere alarmantă de cazuri COVID-19, ministrul Sănătății se declară optimist: 'Nu vom avea noi restricţii'

Comunicatele au evocat de asemenea organizarea de alegeri în curând în Libia, ţară aflată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi şi sfâşiată de lupta între două autorităţi rivale: GNA şi, în est, puterea întruchipată de mareşalul Haftar.

'Este vorba despre marketing mediatic (...) Adevărul este ceea ce petrece pe teren', a comentat în noaptea de duminică spre luni purtătorul de cuvânt Ahmad al-Mesmari, într-o primă reacţie.

Arătând o hartă cu zona din jurul oraşului Sirt, unde frontul s-a stabilizat de câteva săptămâni, Mesmari a afirmat că 'forţele pro-GNA au intenţia să atace unităţile noastre la Sirt şi la Jufra, apoi să avanseze spre zona Semilunii petroliere', mai la est, unde se află principalele terminale petroliere.

Citește și: OFICIAL - Marcel Ciolacu este președinte ales al PSD: echipa de conducere a noului lider

'În cursul ultimelor 24 de ore, noi am observat nave şi fregate turce înaintând spre Sirt (...) Vom riposta la orice act ostil', a avertizat el.

Intervenind ulterior la televiziunea saudită Al-Arabiya Al-Hadath, purtătorul de cuvânt şi-a temperat afirmaţiile, declarând că tabăra Haftar 'nu respinge' încetarea focului, dar susţinând că textul de vineri al GNA a fost 'redactat de Ankara'.

Anunţul unei încetări a focului în Libia a fost salutat de ONU şi de Uniunea Europeană drept un posibil pas înainte în conflictul libian.

Turcia şi aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Khalifa Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

GNA a reuşit să respingă o ofensivă a forţelor pro-Haftar lansată în aprilie 2019 asupra capitalei Tripoli, preluând în iunie controlul asupra întreg nord-vestului ţării.

După 14 luni de lupte sângeroase, forţele pro-Haftar s-au retras spre Sirt, oraş de coastă situat la 450 km est de capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.