Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului: 'Israelul este o maşină de ucis palestinieni'

israel iran israel

Iranul a respins sâmbătă acuzaţiile de antisemitism aduse de vicepreşedintele SUA Mike Pence, precizând că respectă iudaismul, dar se opune Israelului, pe care l-a descris ca fiind „o maşină de ucis palestinieni”, scrie Reuters, relatează News.ro.

Citește și: VIDEO - Protest MASIV la Barcelona: 200.000 de oameni în stradă pentru a se opune procesului intentat liderilor catalani

Pence a acuzat Iranul de antisemitism vineri după ce a vizitat lagărul de concentrare de la Auschwitz în Polonia, menţinându-şi astfel retorica dură la o zi după ce a criticat puterile europene pentru că au încercat să submineze sancţiunile SUA împotriva Iranului.

„Istoricul de coexistenţă culturală şi respect pentru religiile divine, mai ales iudaism, este consemnat în documente istorice de încredere ale mai multor naţiuni”, a declarat Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.

„Principiul care este la baza politicii noastre externe este agresivitatea şi natura de stat ocupant al regimului sionist (Israel) ... care este o maşină de ucis palestinieni”, a afirmat Qasemi, conform site-ului ministerului.

Vorbind pentru Der Spiegel, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a descris acuzaţiile lui Pence ca fiind „ridicole”, adăugând: „Iranul a susţinut mereu evreii. Suntem doar împotriva sioniştilor. Holocaustul a fost un dezastru”.

Comunitatea evreiască din Iran s-a micşorat considerabil până la 10.000-20.000 de la 85.000 în 1979, însă rămâne cea mai mare din Orientul Mijlociu, în afara Israelului.

Un comandant al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului a ameninţat în ianuarie Israelul declarând că îl va distruge dacă va ataca Iranul, conform presei de stat.

Statele Unite doresc izolarea Teheranului şi au reimpus sancţiuni economice în 2018 după ce s-au retras dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015 alături de alte puteri europene care avea ca scop limitarea capacităţilor nucleare ale Teheranului.

Uniunea Europeană încearcă să menţină acordul însă şi a dezvoltat un mecanism pentru a evita sancţiunile SUA şi a continua comerţul cu Iranul, fiind astfel criticată aspru de Mike Pence joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.