Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Protest MASIV la Barcelona: 200.000 de oameni în stradă pentru a se opune procesului intentat liderilor catalani

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Două sute de mii de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat sâmbătă la Barcelona contra procesului intentat de autorităţile spaniole unui număr de 12 foşti lideri ai mişcării de independenţă catalane pentru tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, transmite AFP, relatează Agerpres.

Citește și: Alertă în Germania: 700 de pasageri evacuați dintr-un tren, după ce a fost găsit un pistol

Unul dintre vorbitorii de la această manifestaţie, organizată de partide şi asociaţii separatiste, a estimat la 500.000 numărul participanţilor, care au defilat în spatele unui banner cu mesajul ''Autodeterminarea nu este o crimă''.

Mulţi demonstranţi purtau drapelul separatist catalan (albastru, roşu, galben) şi pancarte pe care scria ''Libertate pentru prizonierii politici''.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Personajul principal al tentativei de secesiune, fostul lider catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, este marele absent pe banca acuzaţilor, dat fiind că în Spania infracţiunile grave nu pot fi judecate în contumacie. Inculpatul principal este fostul său adjunct, Oriol Junqueras, împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de închisoare. Împotriva celorlalţi 11 inculpaţi - fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi 'miniştri' regionali şi responsabilii asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium Cultural - sunt cerute pedepse mergând de la 7 la 17 ani de detenţie.

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.