Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puterea de la Chișinău nu renunță la votul prin corespondență în SUA și Canada, la prezidențiale: Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege

vot corespondenta

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu renunță la votul prin corespondență în SUA și Canada, la prezidențiale. Guvernul a dat astăzi, 20 martie, aviz pozitiv proiectului de lege, dar a venit cu mai multe recomandări, relatează Unimedia citat de stiripesurse.md

„Urmare celor expuse infra, și a avizelor recepționate de la entitățile vizate, Guvernul comunică susținerea proiectului de lege cu următoarele comentarii și propuneri de îmbunătățire. La art. 1 alin. (4): Ar fi necesar de exclus noțiunile „verificare digitală a identității alegătorului” și „verificare umană a identității alegătorului”, întrucât la art. 2 din Legea nr. 124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere, este definită noțiunea de „identificare electronică” care, în contextul legii respective, include, dar nu se rezumă, la acțiunea de verificare a identității. Se propune a fi introdusă noțiunea „identificarea alegătorului de la distanță prin mijloace digitale”, care corespunde terminologiei utilizate în unele acte juridice ale Uniunii Europene, pe care le considerăm relevante, cu toate că nu în special domeniul reglementării proceselor electorale, ci în contextul serviciilor financiare, prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și în domeniul serviciilor digitale, spre exemplu Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (cunoscută sub numele de a patra Directivă anti-spălare a banilor sau AMLD4) și ulterioarele actualizări prin Directiva (UE) 2018/843 (AMLD5), ce extind cerințele privind diligența datorată a clienților, inclusiv utilizarea mijloacelor digitale pentru identificarea și verificarea identității clienților.

Suplimentar, se menționează că nu este clară necesitatea listelor electorale la o distanță de 2 zile de alegeri, în condițiile în care alegătorii sunt validați în registrele electronice pentru votarea prin corespondență cu 20 de zile înainte de alegeri. Se recomandă racordarea art. 21 alin. (3) și (4), referitoare la imprimarea simplă (la imprimantă) a buletinului de vot (turului II), cu norma de la art. 74 din Codul electoral (valabil și pentru art. 34 al proiectului de lege). De asemenea, termenul „de cel târziu 21 de zile”, prevăzut la art. 22 alin. (1), este unul care creează premise pentru apariția riscurilor de tergiversare a procesului de livrare a plicurilor în adresa alegătorilor înregistrați pentru votul prin corespondență. Dacă din varii motive obiective, tipărirea buletinelor de vot prin corespondență va fi cu 21 zile înaintea alegerilor, persistă riscul ca acestea să ajungă în misiunile diplomatice sau oficiile consulare cu 15-16 zile până la data sufragiului. Aici trebuie să se ia în calcul durata de 4-5 zile pentru livrarea poștei diplomatice cu rechizitoriul electoral în adresa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare (mențiune aplicabilă și pentru art. 23 din proiectul de lege)”, se arată în document.

Cetățenii din diasporă, în special cei din țările cu o suprafață mai mare, unde este greu de ajuns la secțiile de vot, ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu.

PSRM va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege PAS, care prevede organizarea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din toamna anului curent, pentru cetățenii moldoveni din Statele Unite și Canada. Despre aceasta a declarat vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

Un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență, informează reprezentanții formațiunii.

Anterior, deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un comentariu după ce liderul PDCM, Ion Chicu și primarul capitalei, Ion Ceban, au criticat anunțul Maiei Sandu privind „votul prin corespondență”. „Arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora”, a scris parlamentarul pe rețele.

Președinția a venit cu mai multe precizări, după valul de critici pe votul prin corespondență, anunțat de Maia Sandu. „Este o solicitare fermă din partea diasporei noastre. Este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum”, a menționat șeful cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu, după ce președinta Maia Sandu a anunțat votul prin corespondență. Potrivit lui Dodon, acest lucru este „un atac rider”, iar așa procedează „doar șulerii”.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu un comentariu după anunțul Maiei Sandu precum că, cetățenii din diasporă ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an. „De ce se apucă e dezastru!”, a menționat Ceban.

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că cetățenii din diasporă unde este greu de ajuns la secțiile de vot, ar putea vota „prin corespondență” la alegerile prezidențiale din acest an.

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj la trei ani de la învestirea sa în funcția de președintă a Republici Moldova. „Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a scris aceasta pe rețele.

Primarul general, Ion Ceban, afirmă că proiectul privind votul prin corespondență a fost scris în mare grabă și cu grave abateri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.