Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puterile occidentale cer stabilirea rapidă a unei noi date pentru scrutinul prezidenţial în Libia, după amânarea alegerilor

News24
Libia

SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia au cerut vineri ca un nou calendar electoral să fie decis în Libia după amânarea scrutinului prezidenţial ce era programat să se desfăşoare pe 24 decembrie, transmite AFP.

'Facem apel la autorităţile libiene competente să respecte aspiraţiile poporului libian pentru alegeri rapide, fixând repede o dată finală pentru scrutin şi publicând fără întârziere lista definitivă a candidaţilor la preşedinţie', declară cele cinci state occidentale într-un comunicat comun.

Ele reiterează apelul ca 'diferendele în problemele politice şi militare' să se rezolve 'fără a se recurge la violenţă', şi se declară 'pregătite să ceară socoteală celor care ameninţă stabilitatea ori subminează procesul politic şi electoral prin violenţă sau incitare la violenţă', potrivit Agerpres.

Înalta Comisie Electorală (HNEC) a propus amânarea cu o lună, până la 24 ianuarie 2022, a acestui scrutin crucial pentru procesul de tranziţie supervizat de ONU şi care ar trebui să scoată ţara din haosul care a urmat înlăturării regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

Parlamentul libian, cu sediul la Tobruk (estul ţării), va lua în dezbatere luni această propunere, însă nu există nicio garanţie că eventualele sale decizii vor fi urmate de autorităţile de la Tripoli, dată fiind rivalitatea acerbă care desparte cele două tabere.

O lege electorală care a permis mai multor candidaţi controversaţi - printre care Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator - să se prezinte a fost principalul punct de discordie în divergenţele care au condus la amânarea alegerilor, anunţată miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.