Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puternice lovituri aeriene asupra regiunilor controlate de rebelii houthi în Yemen

yemen

Lovituri aeriene au fost desfăşurate timp de trei zile în provincia Hodeidah din sudul Yemenului aflat în război, avariind printre altele o staţie de pompare a apei şi punând în pericol "extrem" viaţa civililor, a afirmat ONU duminică, relatează AFP.

La 13 iunie, forţele proguvernamentale susţinute de aviaţia unei coaliţii militare comandate de Arabia Saudită au lansat o ofensivă pentru a elibera oraşul Hodeidah, reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, situat la Marea Roşie.

Element central al coaliţiei, Emiratele Arabe Unite (EAU), implicate în ofensivă cu forţe la sol, au anunţat la începutul lui iulie suspendarea asaltului asupra oraşului pentru a oferi o şansă medierii ONU. Bombardamente cu lovit deja alte sectoare rebele din provincie după pauza decretată de Emirate.

"La 26, 27 şi 28 iulie, s-au efectuat lovituri în apropierea unei instalaţii sanitare şi a unui laborator la Hodeidah care au mai avariat un sistem de canalizare la Zabid, precum şi o staţie de pompare care alimentează cu apă majoritatea oraşului Hodeidah", a anunţat într-un comunicat biroul coordonatorului umanitar al ONU pentru Yemen, Lise Grande.

"Aceste lovituri pun în pericol extrem civili nevinovaţi", a adăugat documentul. Pagubele produse "compromit" toate eforturile umanitare, a subliniat acesta, avertizând împotriva riscului unei "epidemii ce nu poate fi oprită".

Surse militare yemenite solicitate de AFP au confirmat raidurile coaliţiei asupra provinciei, ţinând să adauge că acestea au fost reluate după ce coaliţia i-a acuzat pe rebelii houthi că au atacat miercuri două petroliere saudite în Marea Roşie.

Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este pradă unui conflict între guvernul preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, susţinut de coaliţia militară, şi rebelii houthi care au preluat controlul asupra unor regiuni întinse, printre care capitala Sanaa.

Războiul a făcut circa 10.000 de morţi de la intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară din lume", cu milioane de persoane în pragul foametei, potrivit ONU.

Ţara depinde de importuri pentru 90% din nevoile alimentare, dintre care 70% tranzitează prin portul Hodeidah, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.