Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin explică răcirea relaţiilor cu SUA: 'Totul a început în fosta Iugoslavie'

Relaţiile dintre Rusia şi SUA nu s-au deteriorat acum, din cauza Siriei, totul a început cu fosta Iugoslavie, a declarat duminică seara preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii BRICS în Goa (India), relatează luni publicaţia rusească Vzgliad, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Cel puţin 25 de deţinuţi au murit într-o închisoare din Brazilia

"Amintiţi-vă de situaţia legată de Iugoslavia (Republica Federativă Iugoslavia, Serbia şi Muntenegru), totul a început atunci. Nici nu eram preşedinte în acea vreme. Nu eu am întors avionul din drum deasupra Atlanticului. Din câte îmi amintesc, (Evgheni) Primakov a făcut-o", a spus preşedintele Putin, evocând un episod datând din 24 martie 1999, când premierul rus Evgheni Primakov care se îndrepta spre SUA într-o vizită oficială, a întors avionul din drum, deasupra Oceanului Atlantic, în semn de protest faţă de lansarea bombardamentelor NATO împotriva Iugoslaviei, din cauza situaţiei din Kosovo.

Citeşte şi: Presupus jihadist, arestat în Italia

"Între altele, şi Boris Nikolaevici Elţîn (primul preşedinte al Rusiei postsovietice) a fost bun, foarte bun, dar imediat ce a adoptat o poziţie mai dură în raport cu Iugoslavia, toţi au început să amintească despre toate - că îi place să bea, şi de una şi de alta. Şi au început să curgă materialele compromiţătoare pe toate canalele media. Totul a început atunci", a adăugat Putin.

Bulgaria. O inimă de aur a fost descoperită în Veliki Preslav

Lucrurile au mers şi mai departe în timpul intervenţiei în Irak, a spus el în continuare, adăugând că asupra Moscovei se făceau presiuni la acea vreme pentru a adopta o poziţie cu privire la această ţară. După ce Saddam Hussein a fost spânzurat, toţi se bucurau şi spuneau Rusiei: "Ei, aţi fost împotrivă, iar ei (americanii) au venit şi au câştigat!" "Problema este dacă într-adevăr au câştigat. Irakul, la fel şi Libia nu au fost niciodată centre ale terorismului. Dar după distrugerea structurilor de stat de acolo, ele s-au transformat în focare de terorism", susţine şeful statului rus.

Citeşte şi: 18 angajaţi ai unei companii de jocuri de noroc australiene au fost arestaţi în China

"Uitaţi-vă, acum se pune problema asaltului asupra Mosul, unde există o populaţie de peste un milion de oameni, recurgându-se la aviaţie şi artilerie. În Libia, în general, nu este clar ce se întâmplă - statul a încetat să mai existe, devenind o pepinieră de terorism şi generând un exod de refugiaţi. Şi atunci credeţi că din cauza Siriei s-au schimbat relaţiile noastre cu SUA?", a întrebat retoric Vladimir Putin, afirmând: "Nu, nu din cauza Siriei, ci din cauza încercării unei singure ţări de a impune întregii lumi propriile decizii".

Citeşte şi: Atac cu bombă într-o televiziune publică. Un bărbat s-a aruncat în aer

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat grav în ultimii ani atât din cauza Crimeii şi a situaţiei din Ucraina, cât şi din cauza divergenţelor cu privire la Siria. SUA acuză Rusia de "acţiuni agresive", în replică Moscova subliniază intensificarea activităţii Washingtonului şi a NATO în apropierea frontierelor ruse, precum şi subminarea stabilităţii strategice prin implementarea sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa.

Citeşte şi: Fetele eliberate de Boko Haram povestesc IADUL din captivitate

La 3 octombrie, SUA au anunţat suspendarea dialogului cu Rusia cu privire la situaţia din Siria, iar întâlnirea de sâmbătă, de la Lausanne, a reprezentanţilor SUA, Rusiei şi ai altor state s-a încheiat fără rezultate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.