Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fetele eliberate de Boko Haram povestesc IADUL din captivitate

Cele 21 de liceene din oraşul Chibok, eliberate de răpitorii lor din gruparea islamistă Boko Haram după ce au fost ţinute captive mai bine de doi ani, s-au reunit în cele din urmă cu familiile lor duminică la Abuja şi au început să povestească despre condiţiile dificile de captivitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cadrul unei ceremonii religioase organizate în onoarea lor, una dintre aceste tinere, Gloria Dame, a povestit că ea şi colegele sale au petrecut o lună şi zece zile fără mâncare înainte de a fi eliberate şi că o bombă a armatei nigeriene a fost aproape de a le omorî.

Citeşte şi: 21 de tinere au fost eliberate de Boko Haram în schimbul a patru camarazi ai rebelilor

"Îi mulţumim lui Dumnezeu că a făcut să fim din nou împreună astăzi. Eram într-o pădure când un avion a lansat o bombă chiar în apropierea mea, însă nu am fost rănită", a povestit ea, vizibil emoţionată şi extrem de slăbită.

"Nu am avut mâncare timp de o lună şi zece zile, însă nu am murit, slavă Domnului", a declarat tânăra nigeriană în limba hausa.

Fata a vorbit despre captivitatea lor în cadrul unei ceremonii organizate de serviciile de securitate nigeriene (DSS), care au fost la originea eliberării lor după negocieri cu islamiştii grupării Boko Haram.

Ultima rachetă nord-coreeană a explodat la scurt timp după lansare

Convertite la islam după capturarea lor, aşa cum a afirmat într-o înregistrare video liderul grupării, Abubakar Shekau, liceenele din Chibok, în majoritate creştine, nu s-au putut "ruga aşa cum o pot face astăzi", a povestit Gloria Dame.

Ceremonia a fost întreruptă brusc în momentul în care părinţii fetelor, care au fost răpite în aprilie 2014, au izbucnit în plâns, luându-le în braţe.

"Putem vedea cu toţii emoţia şi bucuria părinţilor", a declarat ministrul informaţiilor, Lai Mohamed, în discursul de închidere.

Citeşte şi: Presupus jihadist, arestat în Italia

El a adăugat că "negocierile (cu Boko Haram) nu se încheie până când nu vor fi eliberate toate fetele".

"Negocierile sunt în continuare în desfăşurare. În curând alte fete, mai multe, vor fi eliberate", a spus ministrul, fără a face precizări suplimentare.

Eliberarea celor 21 de liceene din Chibok, răpite împreună cu peste 200 dintre colegele lor în urmă cu mai mult de doi ani, a fost unul din punctele centrale ale campaniei candidatului Muhammadu Buhari, ales preşedinte în mai 2015.

14 morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în Myanmar

Relatată de media din întreaga lume, această răpire în masă a provocat un puternic val de indignare, în special pe reţeaua de socializare Twitter, unde s-a exprimat inclusiv prima doamnă a SUA, Michelle Obama.

Potrivit unor surse locale, cele 21 de fete au fost eliberate în schimbul a patru luptători ai Boko Haram în oraşul Banki, la frontiera cu Camerunul, însă ministrul informaţiilor a respins categoric ideea că a fost vorba de un schimb.

Insurecţia Boko Haram a făcut peste 20.000 de morţi şi a dus la strămutarea a 2,6 milioane de persoane din 2009, iar mii de civili sunt în continuare în mâinile acestei grupări.

Citește și: Cel puţin 25 de deţinuţi au murit într-o închisoare din Brazilia

Nord-estul Nigeriei rămâne relativ inaccesibil din cauza conflictului şi se confruntă cu o criză alimentară fără precedent. 60.000 de copii riscă să moară de foame până la sfârşitul anului, conform ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.