Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin face presiuni asupra Serbiei și a Bosniei pentru a susține războiul lui din Ucraina

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Liderul rus face caz de unitatea panslavă pentru a menține două state balcanice în afara UE și a NATO. În timp ce președintele rus Vladimir Putin își urmărește în continuare războiul nefast și eșuat în Ucraina, el nu încetează să-și proiecteze ambițiile încă mai departe. Rusia încearcă să submineze democrațiile din întreaga Europă, canalizând fonduri și sprijin pentru grupurile de extremă dreapta și pentru operațiuni de propagandă, relatează Bloomberg preluat de Rador.

Putin a găsit un teren deosebit de fertil în Balcani, susținându-și viziunea că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este menită a marginaliza lumea rusă, slavă și ortodoxă din est. În centrul acestor eforturi se află Serbia, cel mai important stat fost iugoslav care nu este membru al NATO.

Când eram comandant suprem aliat al NATO, din 2009 până în 2013, am vizitat adesea Balcanii. Alianța avea peste 15.000 de militari într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo, o mică republică separatistă care a sfidat Serbia și și-a declarat independența. Acest lucru a declanșat un război semnificativ în 1999, în care avioanele NATO au bombardat capitala sârbă, Belgrad. Cu toate acestea, recentele guverne sârbe au lucrat pentru a îmbunătăți relațiile cu Occidentul și a obține aderarea la Uniunea Europeană.

Dar există forțe din ce în ce mai periculoase care îl sprijină pe Putin în Serbia și în țările învecinate mai mici. Rusia a refuzat să recunoască Kosovo; a fost aproape sigur în spatele unei tentative de lovitură de stat în micul stat Muntenegru în 2016; și a susținut elemente separatiste în Bosnia și Herțegovina.

Mai presus de orice, Putin vrea să țină Serbia și Bosnia departe de NATO și de UE. El dorește, de asemenea, să obțină sprijin pentru dezastrul său din Ucraina și, în general, să distragă atenția Occidentului prin generarea de tensiuni – în special între Serbia și Kosovo.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a ținut un fin echilibru între Moscova și Occident. Guvernul său a votat în favoarea unei rezoluții a Națiunilor Unite care condamnă invazia rusă; a respins, săptămâna trecută, anexarea de către Putin a teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina; și a fost oarecum în favoarea transferului de echipamente militare umanitare și neletale către Kiev. (Din păcate, Vucic a semnat și un acord pentru gaz cu Rusia, în mai.)

În complicata politică a Bosniei și Herțegovinei, Putin continuă să reunească sprijin. Luna trecută, el l-a găzduit pe Milorad Dodik, un naționalist sârb reacționar care conduce entitatea etnică sârbă din Bosnia, Republica Srpska. Există bănuieli că Dodik și-ar distruge cu bucurie națiunea pentru a-i face pe plac stăpânului său de la Moscova.

Așadar, cum poate Occidentul să contracareze eforturile Rusiei? Cele aproximativ 3.500 de forțe de menținere a păcii rămase sunt importante, dar nu determinante. Competiția reală s-a mutat către războiul informațional și angajamentul economic.

În domeniul informațional, Moscova deține controlul. Este profund implicată în răspândirea unor relatări false despre război, încercând să înfățișeze „operațiunea militară specială” a Rusiei ca pe o misiune panslavă menită a uni ucrainenii recalcitranți (care sunt ei înșiși slavi) cu Mama Rusia. Acest lucru are impact pentru extrema dreaptă, așa cum era de așteptat, dar și în rândul populației în ansamblu: un sondaj din iunie a arătat că aproape două treimi dintre sârbi au declarat că NATO este de vină pentru război, în timp ce aproximativ 10% au considerat Rusia ca fiind în cea mai mare parte sau în totalitate vinovată.

Din fericire, Moscova are puține de oferit în ceea ce privește stimulentele economice. Exporturile Serbiei către Europa sunt de aproape 15 ori mai mari decât cele către Rusia și ar crește dramatic odată cu aderarea la UE. În plus, Serbia și Bosnia vor să mențină capacitatea cetățenilor lor de a călători fără vize în UE, unde rușii sunt din ce în ce mai excluși.

Cheia pentru SUA, UE și NATO este simplă: nu luați Balcanii - în special Serbia și Bosnia - ca atare. Aceste două națiuni ar trebui menținute pe calea treptată către aderarea la UE, chiar dacă uneori nu sunt aliați perfecți împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să continue să lucreze îndeaproape cu ele la antrenamente și exerciții militare.

Rusia va continua să provoace o falie între Balcani și Occident. Serbia și Bosnia trebuie să înțeleagă că, deși Moscova poate oferi aprovizionare cu gaze naturale, aceasta este o tentație tactică ce pălește în comparație cu valoarea strategică a apartenenței solide la Europa de Vest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.