Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin 'garantează' că Republica Moldova cumpără în continuare gaz din Rusia: Se pare că ei nu s-au dezis de gazul rusesc. Am făcut ceea ce ne-au cerut ei

vladimir putin

Supărat că Republica Moldova iese din zona de influență a Rusiei, Vladimir Putin 'garantează' că Republica Moldova cumpără în continuare gaz din Rusia. Într-o conferință de presă ținută de liderul de la Kremlin pe marginea reuniunii restrânse a șefilor de state din Comunitatea Statelor Independente, care a avut loc la Bișkek, Kârgâzstan, acesta a declarat că Republica Moldova continuă să fie dependentă de gazul livrat de Gazprom, deși Chișinăul a renunțat la gazul rusesc de aproape un an, conform deschide.md.

Se pare că ei nu s-au dezis de gazul rusesc. De atunci îl primesc în siguranță. Și de unde să mai facă rost? În plus, R. Moldova primește gazul la prețul care l-au propus celor de la Gazprom. Am răspuns nevoilor R. Moldova la stabilirea prețurilor. Nu o să intru în detalii acum, dar timp de jumătate de an gazul este livrat cu un preț, iar în cealaltă jumătate de an – cu altul. Nu contează. Important este că am făcut ceea ce ne-au cerut ei” a declarat Putin.

De asemenea, spune Putin, R. Moldova continuă să plătească regulat pentru gazele livrate de Gazprom.

Plătesc. Au existat probleme de plată pentru o vreme, dar acum totul este în regulă. În principal, republica face rezerve de gaze cumpărate de la noi, în speță în depozitele din Ucraina. Dar asta nu contează. Important este că încă nu se pot lipsi de el. Într-un final, este alegerea lor. Dacă vor să nu mai procure, pot refuza, dacă vor – lasă-i să cumpere. Dacă vor, să rămână în cadrul CSI, iar dacă nu vor, atunci pot să-și caute fericirea în altă parte” a declarat dictatorul rus.

Malul drept al Nistrului a renunțat la gazul rusesc începând cu luna decembrie 2022, după ce Moscova a început să pună presiuni energetice pe R. Moldova. Începând cu luna octombrie 2022, Gazprom a început să scadă gradual volumele de gaze naturale. Decizia a fost una unilaterală și a încălcat contractul încheiat între Gazprom și Moldovagaz.

Deficitul de gaze naturale raportat la volumele lunare contractate constituia:

Octombrie 2022 - 29% sau 73 mil. m3

Noiembrie 2022 - 49% sau 163 mil. m3

Decembrie 2022 - 56% sau 229 mil. m3

Astfel, Moscova i-a creat Chișinăului încă o problemă, cea de alimentare cu energie electrică. Majoritatea curentului consumat în R. Moldova provine din regiunea transnistreană, controlată de Rusia. Tiraspolul separatist a întrerupt livrările de curent către malul drept, sub pretext că nu ar primi suficiente volume de gaz pentru a produce energia necesară. Atunci, Chișinăul a primit ajutorul României și a întregii Europei pentru a se asigura că cetățenii R. Moldova au lumină și căldură în casă.

În decembrie, Chișinăul a decis să renunțe la gazele naturale livrate de Moscova și să livreze întregul volum venit de la Gazprom în stânga Nistrului, pentru a primi energie electrică.

Ultima plată efectuată de Moldovagaz către Gazprom a fost efectuată pe 16 decembrie 2022. Atunci au fost virați 47,64 milioane de dolari, sau aproximativ 923 milioane de lei, reprezentând plata pentru consumul pentru lunile noiembrie și decembrie.

Transnistria, care beneficiază de aproape un an de tot gazul rusesc livrat de Gazprom, continuă să nu achite, contrare declarațiilor lui Putin, pentru resursele consumate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.