Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin i-a scris Maiei Sandu: Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună

Ria Novosti
Putin telefon

Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale din Rusia, mesajul lui Vladimir Putin este adresat liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, precum și popoarelor din Georgia și Moldova, relatează Unimedia citat de stiripesurse.md

În mesajul său, președintele Rusiei a subliniat că „trebuie să aducem un omagiu de profundă recunoștință și respect tuturor celor care, în anii grei de război, au luptat cu curaj pe front și au lucrat dezinteresat în spate, cu prețul unor sacrificii și greutăți colosale, aducând mult-aşteptata Victorie mai aproape”.

„Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună. Și, bineînțeles, să păstrăm cu grijă și să transmitem generațiilor următoare glorioasele tradiții de prietenie și asistență reciprocă care i-au ajutat pe tații și bunicii noștri să reziste cu onoare la încercări militare dificile și să zdrobească nazismul”, a menționat Putin.

Totodată, președintele rus și-a exprimat încrederea că legăturile de prietenie fraternă, formate în timpul Marelui Război, vor rămâne o bază de încredere pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre.

content-image

Ce mai scrie în scrisoare

Adresându-se liderilor și cetățenilor țărilor străine, președintele Rusiei le-a transmis cuvinte de sinceră recunoştinţă veteranilor Marelui Război, urându-le sănătate, prosperitate, spirit bun și longevitate.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat că pe 9 mai Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, împreună cu alte formațiuni, vor sărbători „Ziua Victoriei”, marcată tradițional printr-un marș în capitală. Pe de altă parte, în aceeași zi, guvernarea vă organiza un eveniment dedicat „Zilei Europei”. „Nu înțeleg de ce încearcă, din nou, să ne pună pe baricade diferite”, a menționat ex-președintele.

Anul trecut, deputații Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici au înregistrat un amendament prin care au stabilit că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Partidul Socialiștilor a condamnat intenția PAS de a modifica Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai. „Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, Partidul Socialiștilor a avertizat alegătorii că Sandu și PAS vor atenta la sărbătorirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, și vor încerca să anuleze această sărbătoare sfântă pentru noi toți. Cu regret, avertismentele noastre nu au fost zădarnice”, a spus formațiunea.

Totodată, PSRM a anunțat că inițiază audieri publice parlamentare privind proiectul de lege al PAS de anulare a marcării Zilei Victoriei pe 9 mai și stabilire a Zilei de comemorare şi reconciliere pe 8 mai. „Președintele Maia Sandu și partidul PAS tot mai des merg în contradicție cu poporul, datorită voturilor căruia au câștigat puterea în țară. Oamenii au crezut în promisiunile lor de a lupta împotriva corupției și de a ridica nivelul de trai al cetățenilor”, se menționează în comunicatul formațiunii.

content-image

Ce se știe de participarea moldovenilor la război

Potrivit infograficelor realizate în 2015 de UNIMEDIA, Republica Moldova, fost teritoriu al URSS, a pierdut în război 170.000 de cetățeni. În anul 1940, pe teritoriul actualei Republici Moldova erau 2.470.000 de cetățeni, pierzând 6,9% din populație în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova în 2013 a oferit o statistică prin care a arătat că din partea țării noastre, în cel de-al Doilea Război Molndial au participat aproape 268 de mii de moldoveni. Dintre aceştia, aproximativ 69.400 de mii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

Potrivit datelor de la Ministerul Apărării, în componenţa Armatei Sovietice au luptat aproximativ 260 de mii de moldoveni, dintre care 69 de mii au căzut pe câmpul de luptă. Alţii peste 7 mii s-au aflat în Armata Română, iar 350 au murit. În așa fel, Igor Dodon a precizat în statistica sa cu 132.000 de cetățeni mai mult, participanți în cel de-al Doilea Război Mondial din partea Republicii Moldova, decât datele oficiale oferite de Ministerul Apărării.

Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi Republica Moldova și România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

content-image

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual, notează https://www.officeholidays.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.