Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin i-ar fi propus lui Merkel şi Hollande crearea unei noi Transnistrii

putin hollande

Varianta de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, propusa joi de presedintele rus Vladimir Putin, este una 'prea cinica', scrie publicatia americana The New York Times, cu referire la surse diplomatice, potrivit Unian.

'Acesta nu este un plan de pace, ci o foaie de parcurs spre o noua Transnistrie sau o noua Abhazie în Ucraina. Aceasta este o încercare cinica de a evita toate angajamentele asumate la Minsk' (în toamna trecuta), a declarat publicatiei mentionate un diplomat american de rang înalt, sub rezerva anonimatului.
Secretarul de stat american John Kerry, aflat într-o vizita la Kiev, a anuntat joi ca presedintele Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel, care s-au deplasat în aceeasi zi în capitala ucraineana, au primit propuneri din partea presedintelui rus Vladimir Putin cu privire la solutionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei). Detalii ale acestui plan de pace (rusesc) nu sunt însa cunoscute, niciuna dintre parti nestiind oficial despre existenta acestuia.
În declaratia sa, John Kerry a mentionat ca Merkel si Hollande si-au pregatit planuri proprii de rezolvare a conflictului din Ucraina, cu care au si venit joi la Kiev si pe care le-au supus discutiei cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.
Hollande si Merkel sunt asteptati vineri la Moscova, unde în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) sunt programate negocieri cu presedintele rus Vladimir Putin.
Potrivit mass-mediei ruse, presedintele Frantei si cancelarul Germaniei ar putea propune Kievului si Moscovei înghetarea conflictului din estul Ucrainei dupa modelul transnistrean.
Referitor la discutiile purtate joi de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande cu seful statului ucrainean Petro Porosenko, ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a subliniat ca 's-a discutat despre modul în care ar trebui sa se actioneze pentru ca acordurile de la Minsk sa fie puse în aplicare'.'Întâlnirea a decurs foarte bine. Nu va faceti griji. Asupra Ucrainei nu se exercita presiuni. Franta si Germania ne ajuta sa restabilim pacea', a scris Klimkin într-o postare pe Twitter.
În finalul discutiilor de la Kiev, Francois Hollande, Angela Merkel si Petro Porosenko au decis sa nu faca o declaratie comuna pentru presa.
În privinta planului propus de Vladimir Putin, jurnalista americana de origine ucraineana Miroslava Gongadze, care lucreaza la postul de radio Vocea Americii, a declarat joi seara pentru canalul de televiziune ucrainean 'Kanal 24' ca 'oficialii americani au criticat dur planul trimis de Putin lui Hollande si Merkel'. 'Putin ar fi amenintat ca va face una cu pamântul estul Ucrainei', a spus jurnalista, citând, sub rezerva anonimatului oficiali si jurnalisti care l-au însotit pe Kerry la Kiev.'Nu am vazut acest plan, dar se spune ca este foarte mare si ca ar contine amenintari ca ei (rusii) vor face una cu pamântul estul Ucrainei', a declarat Miroslava Gongadze, vaduva jurnalistului Gheorghi Gongadze, ucis în mod brutal la Kiev în anul 2000, în epoca presedintiei lui Leonid Kucima. Potrivit acesteia, Merkel si Hollande ar fi citit documentul trimis de Kremlin si ar fi scos din el tot ceea ce nu era acceptabil, iar vineri vor pune pe masa discutiilor la Moscova varianta revizuita a planului initiat de Vladimir Putin.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.