Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin nu iartă nimic. Jurnalista rusă care a relatat de la procesele lui Navalnîi, în închisoare sub acuzaţia de extremism

The Guardian
Antonina Favorskaia

Un tribunal din Moscova a dispus ca o jurnalistă rusă care a relatat despre procesele opozantului rus Alexei Navalnîi şi ale altor disidenţi, să rămână în arest în aşteptarea unei anchete şi a unui proces, sub acuzaţia de extremism, conform The Guardian.

Antonina Favorskaia , identificată de oficialii instanţei şi ca Antonina Kravtsova, a fost arestată la începutul acestei luni. Vineri, tribunalul districtual Basmanni din Moscova a decis ca ea să rămână în arest preventiv cel puţin până pe 28 mai, relateaza news.ro

Audierea s-a desfăşurat cu uşile închise la cererea anchetatorilor, care a fost susţinută de preşedintele judecătorului. Favorskaia şi avocatul ei au protestat faţă de decizie, a informat site-ul de ştiri rus independent Mediazona.

„Sunt complet împotriva unui proces cu uşile închise. Presa trebuie să ştie ce se întâmplă aici, de ce sunt acuzată”, a declarat Favorskaia.

Ea este acuzată că a cules materiale, a produs şi editat videoclipuri şi publicaţii pentru Fundaţia Navalnîi pentru Combaterea Corupţiei, care a fost interzisă ca extremistă de autorităţile ruse, potrivit oficialilor instanţei. Ea a fost acuzată de implicare într-un grup extremist, infracţiune pedepsită cu până la şase ani de închisoare.

Favorskaia a fost reţinută pe 17 martie după ce a depus flori la mormântul lui Navalny.

Ea a petrecut 10 zile în închisoare după ce a fost acuzată de nesupunere faţă de poliţie, dar când acea perioadă de detenţie s-a încheiat, autorităţile au acuzat-o din nou şi au obligat-o să se prezinte în instanţă vineri, potrivit OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului.

Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, a spus că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele Fundaţiei şi a sugerat că autorităţile ruse au vizat-o pentru că îşi făcea meseria de jurnalist.

Yarmysh a scris pe X: „Chiar dacă ignorăm caracterul fals al acuzaţiei, esenţa acesteia rămâne – jurnalistul este acuzat de activitate jurnalistică”.

Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară din arctică, în februarie. Favorskaia a urmărit ani de zile audierile lui Navalnîi, precum şi procesele altor critici ai Kremlinului ţinte ale unei represiuni necruţătoare din partea guvernului.

Ea a fost una dintre cei şase jurnalişti reţinuţi în Rusia în martie, a declarat joi organizaţia pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.