Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puțină lume știe: forma corectă de plural a cuvântului 'nivel' / Mulți români se încurcă

Radu Pop
silence

Puțină lume știe: forma corectă de plural a cuvântului 'nivel' / Mulți români se încurcă

Foarte mulți dintre români întâmpină probleme atunci când trebuie să folosească pluralul unui anumit substantiv. Este și cazul cuvântului „nivel”. Care este, de fapt, forma corectă de plural? „Niveluri” sau „nivele”? Greșeala gramaticală făcută de mulți români.

În timp ce mulți folosesc forma de plural „nivele”, alții consideră că cea corectă este „niveluri”. Înainte de a stabili care este varianta corectă, trebuie explicat ce înseamnă „nivel”.

Ce înseamnă cuvântul?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), acest cuvânt este definit ca „înălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc sau a unui obiect în raport cu un plan orizontal dat”.

Totodată, are o formă care se utilizează și în geologie, sensul fiind de „zonă geologică sau o subdiviziune stratigrafică a etajelor şi a subetajelor, care se distinge prin fosilele caracteristice pe care le conţine”, dar are și o formă care se folosește în chimie, biologie și medicină, și reprezintă „valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referinţă”.

La figurat, sensul termenului „nivel” este de „stadiu”, „grad”, „fază”, „treaptă” sau „etapă”. De asemenea, nivelul de trai, de pildă, constă în „gradul de satisfacere a nevoilor materiale şi spirituale ale populaţiei unei ţări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiţii istorice date”.

Care e pluralul?

Acum, care este forma corectă de plural al acestui cuvânt? Ei bine, termenul are două expresii la plural, cum ați ghicit, „niveluri” și „nivele”. Ambele sensuri sunt corecte, doar că, românii ar trebui să știe că depinde foarte mult în ce context sunt folosite acestea.

Forma corectă de plural a cuvântului, care e substantiv neutru, este „niveluri”, folosit de români de fiecare dată când are sensul de înălţime, stadiu sau treaptă. Exemplu: „Blocurile cu patru niveluri (sau cu patru etaje) sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic”, sau „Oficialităţile din cele două ţări au stabilit relaţii la mai multe niveluri”, relatează DIGI24.

În schimb, „nivele” este pluralul termenului „nivelă”, „un instrument de verificare a orizontalităţii unei piese, a unei maşini sau a unei instalaţii, sau de verificare a verticalităţii unui perete în curs de construire”. „Nivele se mai folosește și când e vorba de diferența de înălțime dintre două puncte. Este sinonim cu boloboc.

„Nivel şi nivelă. Care este problema? Confuzia pe care o fac unii vorbitori între pluralul unuia şi pluralul celuilalt. Mai precis, felul în care folosesc pluralul nivele în locul pluralului niveluri în situaţii în care substantivul în discuţie are forma de singular nivel.

Să privim lucrurile mai de aproape ca să vedem de unde vine confuzia. La figurat, sensul termenului nivel este de stadiu, grad, fază, treaptă sau etapă. Nivelul de trai, de pildă, constă în «gradul de satisfacere a nevoilor materiale şi spirituale ale populaţiei unei ţări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiţii istorice date».

Forma de plural a substantivului neutru nivel este niveluri, ca în exemplele: 'Blocurile cu patru niveluri (sau cu patru etaje) sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic' şi 'Oficialităţile din cele două ţări au stabilit relaţii la mai multe niveluri'”, a explicat la Digi24 Radu Paraschivescu, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.