Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puține, dar mult mai performante: cele 65 de femei parlamentare sunt cu 40% mai eficiente decât toți cei 509 bărbați luați la un loc în Parlamentul României

deputat paul pdl

„Raportul cu privire la activismul parlamentar în mandatul actual” la încheierea celor trei sesiuni parlamentare de la inaugurarea prezentei legislaturi a ajuns la a doua ediție (vezi raportul complet aici). Prima ediție a fost elaborată în decembrie 2013 și conținea clasamentele grupurilor parlamentare și ale parlamentarilor în funcție de activitatea desfășurată. Ediția actuală aduce ca noutate comparația între activitatea femeilor din Parlamentul României și cea a bărbaților.

Cele 65 de femei sunt cu 40% mai performante decât cei 509 bărbați din Parlamentul României.

Femeile din Parlamentul României au un Indice al Activității Parlamentare (IAP) de aproape 34, față de cel al partenerilor bărbați, de peste 24, chiar dacă nicio femeie nu este lider de grup parlamentar.

Cele 54 de deputate sunt cu peste 2% mai active decât cei 330 de deputați, iar cele 11 senatoare sunt cu peste 78% mai active decât cei 159 de senatori (vezi aici clasamentul în funcție de IAP).

Este un argument în plus pentru implicarea femeilor în politică și pentru asumarea responsabilității deciziei publice. În general, femeile vor să rezolve problemele, nu să le creeze. La momentul actual sunt mai puțin de 12% femei în Parlamentul României.

Cei 170 de senatori sunt cu 2,3% mai activi decât cei 404 deputați.

IAP pentru Camera Deputaților are o valoare medie de aproape 24,6. IAP a crescut cu 57,5% în prezent față de rezultatele obținute în urma primelor două sesiuni parlamentare.

Totuși, IAP mediu pentru Senat este mai ridicat, cu valoare de peste 25. IAP a crescut mai accentuat decât în cazul deputaților, cu 67,6% în aceeași perioadă. Clasamentul complet al deputaților și senatorilor în funcție de IAP poate fi găsit aici.

Cel mai „harnic” grup parlamentar rămâne în continuare PDL și la a doua ediție a elaborării acestui raport, cu o creștere a IAP cu 62,5%, deși numărul de parlamentari PDL s-a redus cu 15 persoane față de ultimul an. Clasamentul pe grupuri parlamentare se găsește aici.

Ce este IAP?

Indicele Activității Parlamentare (IAP) este alcătuit ca medie ponderată a principalelor activități parlamentare, calculat după cum urmează: inițiative legislative (30%), luări de cuvânt (25%), declarații politice (20%), întrebări și interpelări (15%), moțiuni (10%).

IAP la nivel individual este un indice cantitativ. Latura sa calitativă rezidă din agregarea și ponderarea principalelor activități parlamentare urmărite. În unele cazuri, valoarea foarte mare a IAP este rezultatul numărului mare de luări de cuvânt al unor deputați sau senatori, reprezentând mai degrabă o îmbunătățire cantitativă a IAP, decât una calitativă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.