Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatar se alătură unui consorțiu pentru explorarea gazelor în largul Libanului

Al-Arabya
Qatar

Qatar Energy a anunțat duminică că a semnat un acord cu Libanul și cu doi giganți internaționali din domeniul petrolier, în cadrul unui acord prin care compania de stat din Qatar se va alătura unui consorțiu care va căuta gaze în Marea Mediterană, în largul coastelor Libanului, anunță dailysabah.com.

Înțelegerea de la Beirut aduce Qatar pe piața de explorare a gazelor naturale din Liban, la trei luni după ce Libanul și Israelul au semnat un acord privind frontiera maritimă, mediat de SUA, care a pus capăt unei dispute de ani de zile. Qatar Energy înlocuiește o companie rusă care s-a retras de pe piața libaneză în septembrie.

În 2017, Libanul a aprobat licențe pentru un consorțiu internațional, inclusiv pentru TotalEnergies din Franța, ENI din Italia și Novatek din Rusia, pentru a merge mai departe cu dezvoltarea de petrol și gaze offshore pentru două din cele 10 blocuri din Marea Mediterană. Cu toate acestea, Israelul vecin a contestat granițele unuia dintre cele două blocuri până când s-a ajuns la un acord privind granițele maritime anul trecut.

Companiile nu au găsit cantități viabile de petrol sau gaze în blocul nr. 4 la nord de Beirut, iar forajul în blocul nr. 9 din sud a fost amânat în mod repetat din cauza disputei cu Israelul.

Libanul și Israelul sunt oficial în război de la crearea Israelului în 1948.Acordul a fost semnat de Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, de omologul său libanez Walid Fayad, de Claudio Descalzi, directorul general al companiei energetice de stat din Italia, ENI, și de Patrick Pouyanné, directorul general al TotalEnergies. La ceremonia de semnare a participat și prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati.

"Concentrarea noastră va fi pe blocul numărul nouă", a declarat al-Kaabi, adăugând că acesta ar putea fi un prim pas pentru Qatar Energy de a juca un rol mai important în explorările viitoare.

În 2017, Total și ENI au obținut fiecare câte o participație de 40% în blocuri, în timp ce Novatek a obținut 20%. Conform acordului semnat duminică, Qatar Energy va prelua participația de 20% din Novatek, în plus față de câte 5% de la ENI și Total, lăsând compania arabă cu o participație de 30%. În consecință, Total și ENI vor avea fiecare câte 35% din acțiuni.

Presa libaneză a raportat că explorarea în blocul nr. 9 ar putea începe înainte de sfârșitul lunii noiembrie. "Ne-am angajat să executăm această primă sondă cât mai curând posibil", a declarat Pouyanné de la TotalEnergies. Compania a declarat în urmă cu două luni că va lansa în curând activități de explorare în căutare de gaze în largul coastelor Libanului.

Libanul, aflat în criză de bani, speră ca viitoarele descoperiri de gaze să ajute mica națiune din Orientul Mijlociu să iasă din cea mai gravă criză economică și financiară din istoria modernă a țării.

De la izbucnirea crizei, în octombrie 2019, lira libaneză a pierdut peste 90% din valoare. Ca urmare, zeci de mii de persoane au rămas fără locuri de muncă, iar trei sferturi din cele 6 milioane de persoane, inclusiv 1 milion de refugiați sirieni, trăiesc acum în sărăcie.

Qatar se numără printre primii exportatori de gaze naturale lichefiate din lume. Compania sa de stat gestionează explorarea și producția de petrol și gaze naturale din țară, ceea ce face ca aceasta să se numere printre cele mai prospere țări din lume pe cap de locuitor. Micuța țară, care se învecinează cu Arabia Saudită la est, deține împreună cu Iranul controlul asupra celui mai mare zăcământ subacvatic de gaze naturale din lume din Golful Persic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.