Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatarul răspunde OFICIAL cererilor impuse de Arabia Saudită

Qatar

Qatarul, căzut în dizgraţia marilor puteri din Golf pentru presupusul său sprijin acordat islamiştilor extremişti şi apropierea de Iran, i-a predat luni mediatorului kuweitian răspunsul oficial la cererile formulate de Arabia Saudită şi de aliaţii săi, care au acceptat să prelungească ultimatumul cu 48 de ore, relatează AFP, potrivit agerpres.

Răspunsul este conţinut într-un mesaj al emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, adresat emirului Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah. Conţinutul mesajului nu a fost dezvăluit.

Accident CUMPLIT în Germania. 18 oameni au murit arși de vii. Angela Merkel este bulversată - VIDEO

Scrisoarea a fost transmisă direct de şeful diplomaţiei qatariote, şeicul Mohamed ben Abderrahman Al-Thani, şeicului Sabah, a declarat un responsabil din Golf, sub protecţia anonimatului.

La expirarea, duminică la miezul nopţii, a acestui ultimatum de zece zile, Qatarul a promis un răspuns pentru luni. Ulterior, Kuweitul a cerut un răgaz suplimentar de două zile, pe care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au acceptat să-l ofere, anunţând într-un comunicat comun că vor studia şi evalua modul în care Doha s-a conformat cererilor lor, înainte de a formula un răspuns pentru Kuweit.

Miercuri, miniştrii de externe ai celor patru ţări se vor reuni la Cairo pentru a trage o concluzie şi a decide 'demersurile ulterioare referitoare la Qatar', potrivit autorităţilor egiptene.

Până acum, Doha a respins în mod implicit lista de cereri formulate de adversarii săi - în care se cere inclusiv închiderea televiziunii Al-Jazeera şi a unei baze militare turce, precum şi reducerea relaţiilor cu Iranul - apreciind că aceasta este una 'maximalistă' şi atentează la suveranitatea sa.

Un tren de pasageri A DERAIAT în SUA. Patru vagoane s-au răsturnat pe malul unui râu -VIDEO/FOTO

Preşedintele american Donald Trump care a criticat în trecut Qatarul, a reiterat duminică, în timpul unor convorbiri telefonice separate cu regele Arabiei Saudite, cu prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şi cu emirul Qatarului, 'importanţa de a stopa finanţarea terorismului', obiectiv pe care el îl consideră 'primordial', şi 'de a discredita ideologia extremistă', potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Riadul şi aliaţii săi au rupt la 5 iunie relaţiile cu Doha, pe care au acuzat-o de susţinere acordată 'terorismului' şi de apropiere de Iranul şiit, rivalul regional al regatului saudit, exponentul islamului sunnit.

Doha a respins aceste acuzaţii, refuzând să i se dicteze în materie de politică externă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.