Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatarul, ţara gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din acest an, denunță că este victima 'discriminării' în organizarea unui astfel de eveniment

qatar 2022

Qatarul, ţara gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din acest an, aflată sub tirul criticilor, este victima "discriminării" deoarece unii "nu pot accepta ca o ţară arabă şi musulmană" să organizeze un astfel de eveniment, a afirmat emirul Tamim bin Hamad Al Thani, citat de AFP și Agerpres.

De la atribuirea de către FIFA a turneului final, în 2010, bogatul stat din zona Golfului Persic a fost criticat de apărătorii drepturilor omului, în special pentru modul în care îi tratează pe muncitorii străini angajaţi pe şantierele legate de CM 2022, competiţie care se va derula între 21 noiembrie şi 18 decembrie.

"De zeci de ani, Orientul Mijlociu suferă din cauza discriminării", a declarat emirul Al Thani, cu ocazia deschiderii reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveţia).

"Chiar şi astăzi există oameni care nu pot accepta ideea că o ţară arabă şi musulmană poate organiza un eveniment precum Cupa Mondială. Aceşti indivizi, mulţi dintre ei cu poziţii influente, au lansat atacuri de o intensitate fără precedent", a deplâns liderul Qatarului.

Ca răspuns la criticile care i-au fost aduse, micul emirat, bogat în gaze naturale şi petrol, a redus în 2016 "kafala", un sistem de sponsorizare care face din angajaţi cvasi-proprietăţi ale angajatorului lor. Doha a introdus, de asemenea, un salariu minim în 2020.

"Qatarul este la fel ca propria voastră ţară.... Nu este perfect, dar încearcă în mod constant să progreseze", a insistat emirul.

"Suntem foarte mândri de dezvoltarea, reformele şi progresele pe care le-am făcut şi suntem recunoscători pentru lumina reflectoarelor pe care ne-a oferit-o Cupa Mondială", a adăugat el.

Pentru unele ONG-uri însă, progresele înregistrate sunt amestecate şi nu întotdeauna aplicate. Aceste organizaţii consideră că trebuie exercitată o presiune mai mare asupra ţării şi a FIFA, înainte de competiţie.

Săptămâna trecută, Amnesty International a cerut instanţei conducătoare a fotbalului mondial să plătească despăgubiri de cel puţin 440 de milioane de dolari lucrătorilor "abuzaţi" pe şantierele de construcţii legate de Cupa Mondială 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.