Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rachetele iraniene în mâinile rușilor ar putea înclina balanța în război: avertismentul unui expert în intelligence militar

india.com
rachete balistice

Expertul în intelligence militar Ionuț-Vlad Șutea nu exclude posibilitatea ca Rusia să primească în cele din urmă rachete balistice iraniene. „Iranienii au de unde să dea, și rușii au ce să ofere la schimb (avioanele Su-35 refuzate de Egipt adună praf la fabrica Sukhoi din Komsomolsk-on-Amur și ar putea fi tentante pentru Iran)”, spune acesta. El a vorbit într-un interviu acordat Adevărul despre efectul pe care l-ar putea avea rachetele asupra războiului din Ucraina.

„Dacă sunt furnizate, rachetele balistice iraniene ar putea lansa atacuri relativ precise și devastatoare asupra infrastructurii critice ucrainene, a nodurilor de comandă și control și asupra zonelor cu o densitate mare de oameni, inclusiv baze militare. Mai rămâne de văzut dacă iranienii nu se răzgândesc după umilința suferită de Rusia în Herson. Dacă ploaia de rachete iraniene va fi la fel de devastatoare pe cât ne așteptăm, Occidentul trebuie să se pregătească să răspundă”, a spus Ionuț-Vlad Șutea pentru sursa citată.

„Furnizarea de rachete ATACMS pentru HIMARS-urile ucrainenilor ar putea fi un răspuns echitabil, având în vedere cu ucrainenii au stoc foarte scăzut de rachete balistice Tochka-U. Transferul de sisteme de apărare antirachetă, cum ar fi Patriot, ar fi ideal, dar nicio țară nu are un surplus de astfel de sisteme pentru a le putea dona, asta fără să luăm în considerare timpul necesar pentru a pregăti personalul militar în așa fel încât să le poată manevra corect și eficient”, a concluzionat Ionuț-Vlad Șutea.

Context

CNN a informat pe 1 noiembrie că Iranul se pregătește să trimită în Rusia aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și mai multe drone de atac, citând oficiali dintr-o țară vestică care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat pe 3 noiembrie Iranul are în vedere să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru războiul său din Ucraina, pe lângă dronele pe care le-a livrat deja Teheranul.

„Vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrările de rachete balistice către Rusia”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Istanbul. "Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal."

Abdollahian a pus capăt săptămânilor de tergiversări din Iran în legătură cu dronele, recunoscând – în timp ce stătea alături de ministrul rus adjunct de externe, Serghei Verșinin, în marja unei conferințe internaționale – că a furnizat un număr mic de drone înainte de război. El a spus că dacă Ucraina va dovedi că dronele sale sunt folosite în război, Iranul nu va fi indiferent.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.