Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sperma congelată a militarilor ucraineni ucişi va putea fi folosită post-mortem. Legea a fost adoptată de Rada Supremă

Rada Supremă
Rada Suprema Ucraina

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri amendamente legislative care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor după decesul acestora, o chestiune aflată în centrul unei dezbateri sociale, relatează AFP, conform Agerpres.

Legislativul de la Kiev a votat la sfârşitul anului trecut o lege care permite militarilor bărbaţi şi femei să-şi congeleze gratuit celulele reproducătoare înainte de a pleca pe front în războiul cu Rusia.

Însă una din dispoziţii, care urma să intre în vigoare la sfârşitul lunii martie, impunea totuşi distrugerea spermei şi a ovocitelor congelate ale militarilor în caz de deces.

Post-mortem

În cele din urmă, deputaţii ucraineni au aprobat miercuri un amendament ce autorizează conservarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după deces, după care partenera soldatului sau partenerul femeii soldat va putea prelungi contra cost durata acestei stocări.

Aceasta a devenit o chestiune deosebit de sensibilă în Ucraina, ţară puternic îndoliată de războiul început în urmă cu aproape doi ani. Autorităţile de la Kiev menţin în continuare secretă amploarea pierderilor umane suferite de armata ucraineană.

Revoltă

Impunerea distrugerii ovocitelor şi spermatozoizilor militarilor căzuţi pe front a fost considerată injustă de numeroşi ucraineni, cum este cazul avocatei Olena Babici. Într-un mesaj larg distribuit pe reţelele de socializare, aceasta a prezentat cazul uneia dintre clientele sale, al cărei soţ care-şi congelase sperma a murit în război. Acest caz a declanşat un val de critici împotriva dispoziţiei legale adoptate iniţial, astfel că deputaţii au promis reformularea actului normativ în forma adoptată miercuri.

Moștenire

Însă există şi alte dispoziţii legale pe acest subiect care au stârnit critici. Astfel, conform actualului Cod Civil ucrainean, procurile prin care o persoană îşi autorizează partenera/partenerul să folosească sperma sau ovocitele sale devin nule odată cu decesul respectivei persoane, iar copilul născut prin acest procedeu nu poate fi moştenitor legal al părintelui decedat.

Prin urmare, amendamentele adoptate miercuri cer revizuirea Codului Civil şi a Codului Familiei într-un termen de trei luni, pentru a elimina aceste îngrădiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.