Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radioterapie de înaltă performanță la Centrul Oncologic SANADOR

Radioterapie

Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată prin care se administrează doze mari, semnificative de radiație, cu o precizie extremă, într-o singură ședință sau într-un număr limitat de fracții, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obținând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice.

Radiochirurgia stereotaxică (SRS) este un tratament efectuat într-o singură ședință, cel mai frecvent în cazul tumorilor localizate la nivel cerebral sau vertebral, în timp ce radioterapia stereotaxică (SRT), cu varianta sa SBRT în cazul localizărilor extracraniene, se referă la administrarea radioterapiei în mai multe ședințe (de obicei 3–5 ședințe), la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral (plămân, ficat, pancreas, prostată etc.).

Avantajele stereotaxiei

Stereotaxia este o tehnică selectivă, care, prin precizie și acuratețe maxime, asigură iradierea tumorală cu doze foarte mari, eficiente, reducând totodată iradierea organelor învecinate.

Stereotaxia poate fi o alternativă viabilă la chirurgie, mai ales la pacienții care au contraindicație pentru intervențiile chirurgicale sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile, tumori localizate lângă organe vitale sau în cazurile de reiradieri. De aceea, frecvent, stereotaxia este numită și radioterapie ablativă stereotaxică (SABR).

Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotactică nu necesită spitalizarea pacientului, sunt tratamente bine tolerate și neinvazive, sunt nedureroase și nu necesită anestezie.

Numărul foarte redus de ședințe de radioterapie (în cele mai multe cazuri nu depășește o săptămână, iar în cazul radiochirurgiei este vorba de o singură ședință), precum și durata limitată a unei aplicații de stereotaxie (durata tratamentului efectiv este de mai puțin de 5 minute, întreaga procedură, incluzând poziționarea și controlul radiologic pre-radioterapie, durează 15–20 minute) permit o bună colaborare cu pacientul și confortul acestuia în timpul tratamentului.

Indicațiile radioterapiei stereotaxice

Indicația pentru acest tip de tratament este făcută de medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, după o consultație în cadrul căreia se efectuează analiza amănunțită a anamnezei, a tuturor datelor clinice și a examenelor diagnostice, dar și evaluarea beneficiilor și a riscurilor legate de un eventual tratament stereotaxic.

Stereotaxia poate fi utilizată pentru tratamentul metastazelor cerebrale (unice sau multiple), ca tratament adjuvant după chirurgia pentru metastaze cerebrale; pentru tratamentul malformațiilor arteriovenoase, meningioamelor de bază de craniu, tumorilor primitive și metastazelor pulmonare, tumorilor primitive și metastazelor hepatice, tumorilor pancreatice, carcinomului prostatic, carcinomului mamar în stadiile inițiale, ca tratament adjuvant după chirurgie; metastazelor ganglionilor limfatici (la nivelul toracelui, abdomenului și pelvisului) și metastazelor glandei suprarenale. Se poate utiliza și pentru metastazele de la nivelul țesuturilor moi (ex. recidivă presacrală, leziuni intramusculare) și pentru metastazele osoase (vertebrale și extravertebrale).

Stereotaxie de înaltă performanță la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație TrueBeam STX High Definition și TrueBeam, produse de Varian, lider mondial în domeniu. Acceleratorul liniar TrueBeam STX High Definition permite efctuarea procedurilor avansate pe care stereotaxia le implică și oferă astfel pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase, reducând la minimum efectele secundare.

Află mai mult despre serviciile integrate pentru managementul pacientului oncologic disponibile la SANADOR!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.