Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Hanga, președintele BVB: 'Statul român a ridicat în total peste 11 miliarde de lei utilizând platforma Bursei de Valori Bucureşti'

zf.ro
Radu Hanga

Statul român a ridicat în total peste 11 miliarde de lei utilizând platforma Bursei de Valori Bucureşti, a declarat, joi, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, la deschiderea oficială a Bursei dedicată listării a patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, menţionând că a 7-a emisiune s-a derulat foarte bine în ciuda faptului că este un context dificil, potrivit Agerpres.

"Ne bucurăm că am încheiat cu succes această emisiune, a 7-a, de titluri de stat derulată de către Ministerul de Finanţe. Ne bucurăm că în ciuda faptului că este un context dificil, uitându-ne la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, este o emisiune care s-a derulat foarte bine. Aproape 2 miliarde de lei care au fost ridicaţi de către sindicatul de intermediere. Cred că este a 3-a ca şi valoare totală finanţată prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti uitându-ne la toate cele 7 emisiuni de titluri de stat. În total, statul român a ridicat peste 11 miliarde de lei utilizând platforma Bursei de Valori Bucureşti. Ne bucurăm foarte mult că practic consolidăm în felul acesta colaborarea dintre noi şi statul român care este pentru noi cel mai important partener uitându-ne nu doar la finanţările pe care le derulează, ne uităm de asemenea şi la companiile listate, ne uităm la companiile care ne aşteptăm să fie listate în continuare. Ne bucurăm să vedem că adăugăm valoare aici. Ne bucurăm că relaţia pe care o avem se consolidează", a spus Radu Hanga.

El a menţionat că în 2021 au avut loc 68 runde de finanţare în valoare de aproximativ două miliarde de euro, dintre care 23 de runde de finanţare acţiuni - 234 de milioane de euro, 3 listări de acţiuni pe piaţa principală, 20 de listări pe piaţa AeRO.

Preşedintele Bursei a afirmat că 2022 a început bine, au avut loc 15 listări, 7 listări pe piaţa AeRO, listări de acţiuni, 4 listări de obligaţiuni şi 4 listări de titluri de stat.

"Vedem o dinamică bună. Sigur, ne aşteptăm, discutăm puţin despre context, ca lucrurile să încetinească puţin. Probabil că vom trece într-o perioadă de încă 3 - 6 luni de acum încolo care va rămâne destul de complicată, un context regional dificil, un context global dificil. Ne uităm la mesajele care vin din partea băncilor centrale legate de tendinţa de creştere a dobânzilor. Deci ne aşteptăm şi noi la Bursa de Valori Bucureşti să vedem o încetinire din punct de vedere al listărilor. Pe de altă parte, dacă ne uităm la poza mare, contextul cred că rămâne constructiv. Adică aşa cum spunem de fiecare dată, uitându-ne la trendul din ultimii 15 ani, am văzut o serie de crize, am văzut criza financiară din 2008 - 2009, am văzut criza medicală, urmată de criza lanţurilor de distribuţie care s-a manifestat în ultimul an, vedem acum conflictul care e aici în zona noastră. Practic toate lucrurile acestea ne fac să fim mult mai conştienţi de importanţa companiilor locale, de importanţa de a avea cât mai aproape producţia, generarea bunurilor de care ai nevoie. Practic asta înseamnă companii locale mai puternice şi asta sigur înseamnă o Bursă de Valori mai puternică pentru că noi trebuie să fim puternici pentru a putea face legătura între companiile acestea care au nevoie de finanţare şi capitalul care este disponibil", a mai spus Radu Hanga.

Ministerul Finanţelor a listat joi patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de aproape două miliarde de lei. Cele patru emisiuni de titluri de stat sunt tranzacţionate sub simbolurile bursiere R2304A, R2504A, R2304AE, R2404AE. Debutul la Bursa de Valori Bucureşti al titlurilor de stat Fidelis vine după încheierea cu succes a primei oferte publice Fidelis din acest an, derulată în perioada 17 martie - 1 aprilie. Este a treia cea mai mare ofertă Fidelis în funcţie de valoare derulată de Ministerul de Finanţe la Bursă, din totalul de şapte oferte încheiate cu succes începând cu iulie 2020. Ministerul de Finanţe a atras de la populaţie în ultimii aproape doi ani peste 11 miliarde de lei (2,2 miliarde euro).

"Rezultatele programului Fidelis înregistrate în această primă emisiune a anului 2022, în care a fost subscrisă suma de aproximativ două miliarde echivalent lei, reconfirmă interesul investitorilor pentru aceste instrumente şi încrederea în statul român în acest context dificil marcat de efectele negative atât din punct de vedere economic, cât şi financiar, ale conflictului geopolitic din regiune", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, într-un comunicat de presă.

În cadrul ofertei Fidelis de la finalul lunii martie, românii au plasat 14.547 ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv trei ani, şi două emisiuni în euro, cu scadenţa în 2023 şi 2024. Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România.

"Numărul investitorilor de retail este în continuă creştere, încă din primul trimestru al anului 2020. Această creştere cu siguranţă este corelată şi cu debutul primei emisiuni de titluri de stat FIDELIS la Bursă, din iulie 2020, alături de toate progresele pe care noi ca piaţă le-am înregistrat în această perioadă. Ne bucurăm să avem Ministerul de Finanţe atât în calitate de partener prin care consolidăm rolul în economie al pieţei locale de capital, cât şi în calitate de emitent de instrumente financiare la BVB", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.