Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor se ia de președintele Klaus Iohannis: Cred că greșiți

radu tudor

Radu Tudor nu e de acord cu opiniile exprimate de Klaus Iohannis despre aderarea României la spațiul Schengen! Vedeta Antena 3 consideră că președintele greșește pentru că nu insistă pentru ca România să intre în Schengen, scrie Tudor pe blogul său.

”Presedintele Romaniei si-a asumat azi intr-o conferinta de presa in mod onest o chestiune pe care eu personal o consider o greseala. Insistenta Romaniei in a nu pune pe tapet problema integrarii noastre in Schengen face parte din acea latura o diplomatiei pe care eu o consider daunatoare : capul plecat, sa nu deranjam, sa nu cerem, sa nu insistam. In cele 10 luni de cand e presedinte, Klaus Iohannis n-a apucat probabil sa descrifreze toate mecanismele de nivel inalt la care apeleaza presedintele atunci cand pledeaza cauza tarii sale. Si e firesc, a trecut prea putin timp. Cred insa ca presedintele e inconjurat de oameni care, desi profesionisti ai meseriei lor, sunt tributari acestei mentalitati falimentare pentru Romania : capul plecat, sa nu deranjam, sa nu cerem, sa nu insistam. Ne plingem peste tot, in public si in particular, ca e nedrept sa nu fim primiti in Schengen. Ca indeplinim toate criteriile, ca sunt atitudini subiective ale Frantei, Germaniei si Olandei.

Citește și: EXPLOZIV Dan Diaconescu a făcut denunț la DNA! Pe cine a turnat și cum a vrut să scape

Dar cand apare o semnificativa oportunitate, singuri ne tragem presul de sub picioare. Este un proverb romanesc foarte bun care spune asa : Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista ! Asadar, cu tot respectul cuvenit functiei de presedinte si persoanei, incomparabila ca decenta, aparitie publica si mesaj in raport cu predecesorul sau, o spun fara ezitare : gresiti, dle Klaus Iohannis ! Eu zic sa va scuturati de praful institutional pagubos care e pe cale sa se aseze pe haina dumneavoastra. Mai aruncati odata paltonul, scuturati praful si mergeti curajos inainte !

Citește și: Adjunctul Poliției Capitalei, adus cu mandat la DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nediscutarea aderării României la spaţiul Schengen la ultimul Consiliu JAI “a fost decizia ţării noastre, nefiind oportună” ridicarea acestui subiect momentan”, iar problema nu este vreo “opoziţie consolidată” împotriva României la nivelul UE.

Citește și: O mare sportivă a României a încetat din viață! Ilie Năstase: E un șoc, nu-mi vine să cred

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în dosarul Schengen, având în vedere că, potrivit unor surse oficiale, principalele ţări care s-au opus includerii subiectului pe agenda Consiliului JAI au fost Franţa şi Germania, preşedintele contrazicând informaţia. “Nu ştiu de unde ştiţi aceste lucruri. Dacă ar fi aşa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declaraţii din acele părţi”, a spus Iohannis, cu privire la opoziţia Franţei şi a Germaniei.

Citește și: Lege BOMBĂ dată de Victor Ponta: Liviu Dragnea beneficiază direct

Nu inteleg nici aici pozitia presedintelui : Opozitia celor 2 tari a fost exprimata oficial prin reprezentantii la ultimul Consiliu JAI. Doar daca o spun Hollande sau Merkel personal e valabil pentru presedinte?!

“Diplomaţii între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliului European, fiindcă această chestiune este de competenţa Consiliului JAI şi vom avea grijă ca la proxima ocazie când este potrivită o astfel de discuţie, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să se repună pe tapet”, a spus preşedintele.

Citește și: Surprize în scandalul Volkswagen: Ce au descoperit anchetatorii

Aici e si mai simplu : orice chestiune nationala importanta pentru un stat este ridicata si transmisa ca mesaj atat Consiliului European cat si Comisiei Europene. Mai ales cand vine vorba despre doua chestiuni atat de legate intre ele : valul de imigranti si problema securizarii frontierelor.

Iohannis a mai subliniat că nu are ce să îşi reproşeze lui şi nici autorităţilor şi instituţiilor române pe acest subiect, explicând că a fost decizia asumată a României de a nu cere discutarea problemei Schengen, având în vedere anumite disfuncţionalităţi la nivelul acestui mecanism.

Citește și: Se caută un ”integru”: Ei sunt cei 8 candidați care vor să ajungă șef la ANI

“Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, urmare a valului de refugiaţi, în puncte relevante spaţiul Schengen nu a mai funcţionat. Sunt politicieni relevanţi din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în care funcţionează spaţiul Schengen, unii chiar existenţa spaţiului Schengen, şi în acest context nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului JAI”, a spus Iohannis.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.