Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raețchi, propunere revoluționară, în contextul fake news. CE lege inițiază deputatul PNL

arhiva personala
Ovidiu Raetchi

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a anunțat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea unei noi discipline la liceu, în clasa a XI-a, numită “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”:

Citește și: O ordonanţă pierdută. Cine a semnat adresa CSM către Lazăr

“Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaționiste, rasiste și antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinși din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetățeni implicați deplin în viața publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o știre falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii și discriminării. În acest context, lansez în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, o oră pe săptămână, a disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. Consider că introducerea unei materii - pentru elevii de liceu - care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului și viitorului, iar adaptarea programei școlare se poate realiza cu ușurință”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Raețchi.

Citește și: Tăriceanu explică motivele pentru care s-ar putea rupe coaliția cu PSD: Niște prostănaci s-au aruncat cu capul înainte

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că rețelele sociale și mass-media sunt asediate de știri false într-o formă tot mai eficientă și perfecționată reprezintă o problemă majora, în condițiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea și manipularea opiniei publice în direcția dorită de cel care propagă informația. Secolul XXI este denumit și “Secolul vitezei” sau “Secolul informației”, iar rapiditatea cu care se propagă un “fake news” construit abil îi poate influența pe cei mai bine pregătiți și informați dintre cetățeni”.

Vezi și: SECRETUL Elenei Udrea a ieșit la iveală! Cum și-ar fi scos din țară sume URIAȘE de bani/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.