Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raețchi: 'Trebuie eliminat precedentul Firea, care blochează participarea cetățenilor la ședințe'

raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că va lansa în dezbatere publică un proiect de lege care să elimine “precedentul Firea”, primarul general blocând participarea bucureștenilor la ședințele de Consiliu General. Mai exact, prin inițiativa legislativă pe care o va depune, cetățenii și societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la ședințele de consiliu local, județean sau al Municipiului București.

Citește și: Augustin Lazăr vorbește despre ȘANTAJAREA magistraților

"Teoretic, potrivit legii, cetățenii pot participa la ședințele de consiliu local sau la cele ale Consiliului General al Municipiului București. Practic - și aici avem cazul de la București – primarul general actual al Capitalei, Gabriela Firea, și majoritatea PSD, blochează locurile care ar putea reveni societății civile și cetățenilor interesați să participe la lucrările Consiliului General. Mai exact, acestea sunt ocupate, „rezervate” pentru prieteni de partid, membri de partid sau organizații non-guvernamentale apropiate de Gabriela Firea sau PSD. Pentru a elimina precedentul Firea, care blochează participarea cetățenilor la ședințele Consiliului General, lansez în dezbatere publică un proiect de lege care modifică legea administrației locale și prin care cetățenii și societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la ședințele de consiliu local, județean sau Consiliu General al Municipiului București. Vorbim de un număr de locuri rezonabil – 50 la nivelul Capitalei sau 30 la nivelul municipiilor reședință de județ, de exemplu”.

“Ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Capitalei este un abuz în serviciu mascat, dar care trebuie sancționat și eliminat, iar singura soluție este o astfel de modificare legislativă. Sunt convins că abuzul Gabrielei Firea este copiat și în alte fiefuri PSD și, de aceea, prin proiectul de lege pe care îl voi depune, consider că este necesară și introducerea unor amenzi pentru autoritățile locale care nu asigură un număr minim de locuri pentru ședințele de consiliu, în funcție de numărul de locuitori al localității respective. Înțeleg că pentru unii primari este mai confortabil să fie înconjurați de “yesmeni” și le este teamă de societatea civilă, dar spiritul civic trebuie protejat și încurajat, nu suprimat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.