Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat: Coronavirusul va fi foarte greu să fie oprit total sau permanent

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat spune că restricţiile impuse de către autorităţile române privind adunările cu un public numeros şi vizitele în spitale au rolul de preveni răspândirea bolii în interiorul comunităţilor. Arafat afirmă că boala va fi foarte greu de oprit, dar este important ca ea să rămână cât mai mult timp în limitele actuale.

Citește și: Traian Băsescu, profeție NEAGRĂ, în miez de noapte: PSD va reveni la locale. Orban și Barna sacrifică dreapta

”Noi nu interzicem manifestările, noi limităm numărul persoanelor. Un meci poate să se desfăşoare mai departe cu o mie de persoane, sau fără spectatori şi să fie transmis”, a afirmat Raed Arafat duminică seară, într-o emisiune la Antena 3.

Acesta a explicat măsurile impuse de autorităţile române privind limitarea participării la adunări cu un număr mare de oameni, arătând că persoane care nu prezintă niciun simptom pot infecta oameni în interiorul comunităţilor, în condiţiile în care au existat oameni care au minţit în legătură cu zona din care provin.

”De ce luăm aceste măsuri acum? Pentru că este o metodă de a preveni răspândirea în cazul în care avem persoane care sunt asimptomatice sau uşor simptomatice care sunt infectate şi care pot să transmită în interiorul  comunităţii această boală. Pentru că ştim că au intrat oameni şi nu au zis clar de unde vin sau au zis că vin dintr-o parte şi ei au venit din alta. Ştim că această boală oricum va fi foarte greu să fie oprită total sau permanent. Este vorba de cumpărat timp, de prelungit timp în care suntem în faza actuală şi care este o fază, comparativ cu alte ţări, o fază încă incipientă, în acest fel să ne pregătim şi mai bine. (...) Dar să spunem că aceste măsuri ajută la întârzierea răspândirii bolii în rândul comunităţii, acest lucru da, putem să-l zicem” a adăugat Arafat.

Întrebat dacă se ia în calcul oprirea intrărilor dinspre Italia, Arafat a spus: ”Nu au cum să oprești cetăţenii români să intre în România”, reamintind recomandările privind deplasarea oamenilor în şi dinspre zonele afectate de coronavirus.

Acesta a precizat că în acest moment România este în faza în care pacienţii pot fi identificaţi şi se poate şti că au contractat virusul din afara ţării.

”Când începem să vedem transmitere între persoane care nu au călătorit deloc înseamnă că începe faza în care virusul se transmite în interiorul comunităţii”, a precizat el.

Arafat susţine că măsurile vor începe ”să se înăsprească la nivelul graniţelor” şi că grupul de lucru analizează măsurile ce vor fi luate ”pe bază de scenarii”, iar în acest context sunt posibile noi măsuri.

Acesta a mai spus că, dacă se declară epidemie, se vor lua măsuri suplimentare în privinţa adunărilor publice, pot exista recomandări pentru ca persoanele care pot face acest lucru să lucreze de acasă.

”Sunt criterii la nivelul gripe pe baza cărora declară epidemiei, dar serios nu este declararea epidemiei. Dacă vedem că avem transmitere susţinută în comunitate se iau măsuri serioase. În momentul în care numărul cazurilor creşte semnificativ unele măsuri pot să fie luate imediat pentru a întârzia răspândirea la nivel naţional”, a mai spus Raed Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.