Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat: 'De ce nu mai are bolnavul încredere în sistemul medical? Pentru că nu ştie care va fi finalitatea'

raed arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, este de părere că, în ultimii ani, în România a avut loc o ”erodare” a încrederii pacienţilor în sistemul sanitar românesc, în special în cel public, potrivit News.ro.

”Teama de a merge la doctor poate că este peste tot, partea de încredere este un alt aspect. Şi poate că aici sunt mai multe motive care au fost încetăţenite pe perioadă lungă de timp şi care au făcut ca omul să nu mai aibă încredere când merge, pentru că... de ce nu mai are încredere? Pentru că nu ştie care va fi finalitatea şi dacă va ajunge o finalitate. Deci noi, pe parcursul anilor, am ajuns să avem problema dualităţii între sistemul public - sistemul privat. Medicii care lucrează în ambele locuri, plimbatul bolnavului într-un loc, altul. Toate aceste aspecte au dus, încet-încet, la erodarea încrederii în sistemul medical, mai ales în cel public”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Euronews România.

Potrivit medicului, în unele zone este posibil ca partea de infrastructură spitalicească să fi făcut oamenii să-şi piardă încrederea în sistemul, sanitar, chiar dacă ”unele judeţe, spitalele lor arată deja ca spitalele din vest”.

”Astea toate contează împreună, sistemul nu poate fi tratat numai ca infrastructură, fără oameni. Îţi trebuie oameni foarte bine pregătiţi, îţi trebuie investigaţii, îţi trebuie echipamente de investigaţii. Sistemul în România a suferit foarte mult în ultimii ani prin nefuncţionalitatea unor segmente din el”, a adăugat el.

Arafat a menţionat că, în timpul investigaţiilor medicale, numeroşi pacienţi au invocat faptul că s-au confruntat cu situaţii în care au fost nevoiţi fie să întrerupă, fie să plătească pentru unele investigaţii din cauza epuizării plafoanelor pentru cele plătite din fondul public de sănătate.

Arafat a adăugat că, în condiţiile în care medicina evoluează rapid, trebuie făcute lucruri noi tot timpul în acest sistem, pentru că niciodată nu se poate spune că ”am terminat”.

”Nu putem să negăm că unele domenii din medicina românească au evoluat foarte bine. Domeniul cardiologiei a evoluat excelent. (...) ATI-ul iarăşi e un domeniu care a evoluat. (...) Urgenţa, la fel”, a spus medicul Raed Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.