Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat și președintele ANSVSA anunță proporțiile DEZASTRULUI în criza pestei porcine

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Secretarul de stat, Raed Arafat și președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, au explicat, după Comitetul de Urgență care a avut loc la Guvern că s-a adoptat un plan suplimentar de acțiuni pentru prevenirea pestei porcine.

”În cadrul acestui Comitet a fost aprobat planul suplimentar de acțiuni pentru combaterea pestei porcine și a fost emisă o hotărâre a Comitetului prin care se aprobă planul suplimentar”, a declarat Raed Arafat.

Președintele ANSVSA a explicat că au fost uciși aproape 50.000 de porci, iar la acest moment există 523 de focare de pestă porcină, medicii veterinari fiind mobilizați la maxim pentru a interveni.

”Avem în acest moment 524 de focare de pestă porcină în România. 521 au fost localizate în gospodării și trei la crescători profesioniști. Până în acest moment avem 49.816 porcine eliminate”, a spus președintele ANSVSA.

Președintele ANSVSA a explicat că focarele de pestă porcină au intrat în țară pe două căi: prin intermediul unor produse infestat introduse ilegal în țară provenind de la porcine bolnave, dar și prin intermediul porcilor mistreți din Delta Dunării, care au intrat în contact cu porcii domestici.

De asemenea, Raed Arafat a explicat că oamenilor li se vor acorda în regim de urgență despăgubirile pentru orice porc sacrificat, de aceea face un apel la populație să anunțe în cazul în care au un porc bolnav.

”Această boală nu are vaccin pentru animale, nu are tratament, nu afectează sănătatea omului. Nu are un efect asupra omului. Toate măsurile pe care le luăm sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească. Oprirea ei depinde de măsurile care se iau și de cooperarea populației. Mulți prefecți s-au plâns că oamenii nu îi lasă să le ucidă porcii. Vom demara o campanie națională, prin primari, prin biserici. Oamenii nu vor pierde nimic, ei vor fi despăgubiți. Colaborarea e cea mai importantă soluție pentru a opri răspândirea”, a mai spus Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.