Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat îl contrazice pe Victor Ponta: 'Noi ce am dus în străinătate sunt cazuri foarte grave. Unele spitale private practică preţuri fenomenale'

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că spitalele private din străinătate practică preţuri foarte mari pentru pacienţii cu arsuri grave, costurile depăşind jumătate de milion de euro pentru o singură persoană. În emisiunea Insider politic, Raed Arafat a recunoscut că secţiile de mari arşi ”sunt întârziate” în România, dar odată construite vor ”schimba jocul foarte serios”, iar transferul pacienţilor în străinătate va deveni o raritate.

Şeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă e de acord cu afirmaţia fostului premier Victor Ponta, care a susţinut că interesul spitalelor din străinătate care tratează mari arşi e să trimită facturi enorme statului român.

”Nu. Noi ce am dus în străinătate sunt cazuri foarte grave. Din păcate, costurile la paturile de arşi afară sunt mari. Durata de tratament e lungă, costurile tratamentului sunt foarte mari şi facturile - că e spital public, că e spital privat - sunt mari. Unele spitale private practică preţuri fenomenale. Ajunge să-ţi ceară la un bolnav între jumate de milion şi un milion de euro. Unul dintre spitale asta a cerut. Nu acum. Atenţie! Vorbim de Colectiv. Am avut cotaţii de jumătate de milion de euro pentru un pacient. Se estimează: ”E ars atâta, bănuim că o să stea atâta, asta e cotaţia”. Costurile sunt foarte mari. Secţiile care vor fi construite în România în următoarea perioadă vor schimba jocul foarte serios, iar transferul pacienţilor afara va deveni o raritate”, a spus Raed Arafat, la Prima TV.

Întrebat de ce România nu are suficiente paturi de mari arşi la opt ani de la tragedia de la Colectiv, Raed Arafat a răspuns: ”Sunt proiectele, eu înţeleg sunt în curs de realizare. Este adevărat, şi nimeni nu poate nega, că sunt întârziate, dar noi speram să le vedem. Nu mă ocup şi nu urmăresc evoluţia proiectelor”.

Raed Arafat a explicat că, spre deosebire de momentul Colectiv, victimele exploziei de la Crevedia au fost transportate foarte rapid în străinătate.

”În orice ţară există o lipsă acută de paturi de arşi, pentru că paturile de arşi sunt foarte scumpe. Şi atunci se transferă. Noi avem o cooperare foarte bună, avem înţelegeri bilaterale şi Mecanismul de protecţie civilă europeană, care, după Colectiv, a fost modificat să se ocupe şi de astfel de cazuri (de arşi - n.r.). De data asta chiar a funcţionat foarte bine. Am avut mai multe întâlniri cu premierul şi cu vicepremierul Predoiu şi în noaptea tragediei, şi a doua zi. Decizia a fost în final că va trebuie să transferăm un număr de pacienţi. Incendiul a început pe la ora 19.00, aproximativ, la ora 4.00 dimineaţă deja pleca primul avion, la ora 6.00 - al doilea avion, la 16.00 - al treilea avion, la 18.00 - al patrulea avion. Şi a mai venit un avion de la partenerii noştri din Elveţia şi a luat un pacient pentru Norvegia”, a spus şeful DSU.

Raed Arafat a fost întrebat de ce autorităţile nu au acţionat la fel de rapid şi în cazul Colectiv, ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunând că nu e necesar ca pacienţii să fie transferaţi în străinătate.

”Nu, nu intrăm în asta pentru că altele erau relaţiile şi altele erau modalităţile de transfer. Acum 12 pacienţi au fost transferaţi în total din cei 58. Au rămas în ţară vreo 3 pacienţi care erau netransportabili şi nimeni nu-i accepta, pentru că aveau un grad de arsură foarte mare. Nu acceptă nimeni un astfel de pacient pentru că prognosticul, din păcate, este foarte, foarte rezervat”, a conchis Raed Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.