Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat: Programul de 600 de milioane de euro va rezolva problemele 'cronice' din sistem

raed arafat

Programul prin care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va beneficia de 600 de milioane de euro va rezolva problemele "cronice" din sistem, printre care se numără maşinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, a arătat, miercuri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, informează agerpres.ro.

"În primul rând este nevoie de înlocuirea unei părţi importante din mijloacele şi parcul auto al IGSU şi pot să vă dau anumite cifre aici: vorbim de aproape 41% din maşinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, deci au depăşit orice limită posibilă. S-a decis alocarea ei integral pentru rezolvarea unei probleme cronice, care este de 20 şi ceva de ani. Noi încă vedem tehnică de intervenţie la pompieri care este cumpărată prin anii 70-80", a spus Arafat la finalul evenimentului de presă organizat de IGSU privind proiectul "Multi risc - modul I". 

Secretarul de stat în MAI a mai spus că o altă problemă este lipsa majoră de autoscări care au început să fie reînnoite printr-un proiect european, dar în număr foarte mic. 

"Anul acesta avem, prin proiectul pe care l-aţi văzut, avem 16 autoscări de luat, dar asta nu acoperă nevoile, ca să acoperim măcar toate oraşele şi municipiile care au peste 20.000 de locuitori şi unde sunt blocuri de 8 şi de 10 etaje, la care singura modalitate, uneori, de salvare, este această autoscară sau platformă", a afirmat Arafat. 

El a explicat că au fost analizate aspectele unde există riscuri. 

"Pe partea mării, noi nu avem forţe de intervenţie pe mare, cu mijloace grele de intervenţie în caz de incendii pe nave, de exemplu. Ne trebuie nu numai tehnică nouă, am chemat aici experţi din Marsilia, de la Marina Militară din Franţa, (...) concluzia este că indiferent ce este în jur este obligatoriu ca pompierii să aibă un vector de ieşire pe mare, pe stingere, pe salvare şi inclusiv pe depoluare. Şi asta este unul din proiectele care se vor face pe această sumă, adică (...) o navă mai mare, patru medii, care să permită intervenţia nu numai pe mare, dar şi pe Delta Dunării şi pe Dunăre, mai ales pe partea de stingere", a mai spus Raed Arafat. 

El a mai arătat că este nevoie de mai multe tipuri de echipamente necesare intervenţiei, cum ar fi aparatele de respirat de lungă durată pentru tuneluri, mijloace de intervenţie de diferite tipuri, precum camioanele care transportă containerele de logistică, de cazarmament, de geniu, precum şi pe partea de incendii de pădure. 

"Adăugăm partea de aviaţie, unde vorbim de elicoptere medii de căutare-salvare, care pot să intervină în condiţii mai grele, pe căutare-salvare la mare sau în diferite condiţii în interiorul ţării şi elicopterele care erau pentru intervenţie pe munte, care să completeze ce avem acum şi cu ce am început acum pe partea elicopterelor SMURD. Deci este aviaţia şi este partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care sunt incluse în această sumă de 600 de milioane de euro, care completează sumele care au fost până acum alocate. Din aceşti bani există şi o sumă pentru vreo 250 de ambulanţe şi bineînţeles aici se completează cu ce va fi alocat serviciilor de ambulanţă", a mai declarat Arafat. 

Şeful IGSU, Daniel-Marian Dragne, a arătat că în lunile rămase din anul acesta cu 106 milioane de euro se vor putea contracta motopompe de mare capacitate sau o parte din camioanele de transport a motopompelor, care vor completa sistemul containerizat. 

"O să avem posibilitatea să achiziţionăm autospeciale pentru transport efective şi câteva elemente în ceea ce priveşte echipamentul de protecţie al personalului, constând în aparate de respirat individuale şi aparate de respirat de mare capacitate pentru intervenţia la metrou, pentru intervenţia în tuneluri. Acestea sunt posibil a fi achiziţionate şi livrate anul acesta. Restul vor fi contractate anul acesta (...) şi vor fi livrate în cursul anului acesta - anul viitor", a precizat Dragne. 

Alături de premier, la evenimentul organizat de IGSU au mai participat ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.