Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raețchi (PNL), proiect de lege prin care să marcăm Ziua Victoriei pe 8 mai, nu pe 9 mai, 'pe model stalinist'

ovidiu raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că a depus azi, la Camera Deputaților, o inițiativă legislativă “prin care să clarificăm, în sfârșit, faptul că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de aliații săi din NATO și de civilizația occidentală, nu pe 9 mai, conform dorinței lui Stalin”.

Disensiuni majore între premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. Nervozitate extremă la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

“Statele occidentale – SUA, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice, Germania – sărbătoresc Ziua Victoriei la data de 8 mai, dată acceptată de altfel și de istorici. În schimb, statele din fosta sferă de influență sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Moldova, împreună cu Federația Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului. Această dată, care implică și o amplă paradă militară la Moscova, a fost aleasă de Stalin pentru a marca importanța propriului rol în războiul împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov). Deși România figurează teoretic, alături de partenerii din Uniunea Europeană, în rândul statelor care ar trebui să celebreze pe 8 mai Ziua Victoriei, autoritățile române nu înțeleg acest lucru în lipsa unui cadru legislativ clar. Astfel, în anul 2019, președintele Camerei Deputaților a transmis un mesaj pe data de 9 mai, susținând că: „astăzi, oameni buni, sărbătorim Ziua Victoriei, marea coaliție a națiunilor a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial pornit de Germania nazistă împotriva popoarelor Europei.” De asemenea, mesajele Guvernului României din ultimii ani afirmă că ”marcăm astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii”, a justificat Raețchi depunerea proiectului de lege.

“Pentru a elimina această neînțelegere, preluând o idee lansată public de profesorul Iulian Fota, am depus azi un proiect legislativ care stabilește explicit că ”se consacră ziua de 8 mai ca sărbătoare a zilei Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat vicepreședintele Comisiei de Apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.