Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rafila: Apetența pentru specialitățile grele în medicină a scăzut. Avem o responsabilitate

Alexandru Rafila

Apetența pentru specialitățile grele în medicină, foarte căutate anterior, a scăzut. Absolvenții caută alte tipuri de specialități acum, spune Rafila: „Avem totuși o responsabilitate în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate în România”.

Rafila a spus, joi, la Forumul Național de Neurologie, că strategia națională pentru bolile cerebrovasculare mai are nevoie de adaptări la „partea administrativă”, dar într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, strategia va fi aprobată de Guvern și implementată.

Ministrul a menționat că vine de la o importantă reuniune în SUA la care a discutat și despre centrele unde se fac trombectomii. Unul dintre furnizorii de echipamente l-a întrebat de ce numărul de centre crește atât de lent în România.

Rafila i-a răspuns că echipamentele din centrele unde se fac trombectomii trebuie operate de oameni calificați.

„Ceea ce am reușit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie și cu colegii din alte specialități este să putem să dezvoltăm această competență, acest atestat, care e serios, de un an de zile, care permite medicilor din mai multe specialități, nu doar radiologilor intervenţionişti, să acceadă. O primă estimare este că vom avea 25 de noi specialiști”, declară ministrul.

În plus, a precizat Rafila, există o problemă în privința atragerii oamenilor din diversele specialități ca să își dorească să obțină acest atestat, care „înseamnă mult efort”.

„Avem o problemă legată de pregătirea lor, de atragerea lor. Sigur că putem să punem la punct un mecanism financiar, dar aici mai e o problemă care ține foarte mult de societățile profesionale: să încercăm să avem discuții care să motiveze profesional medicii încă din partea de rezidențiat, ca să putem să îi atragem să facă acest lucru. Sigur vă apetența pentru specialitățile grele, care înainte era erau foarte mult disputate, de chirurgie generală, chirurgie toracică, ortopedie, terapie intensivă, care erau foarte căutate, în momentul de față a scăzut. Absolvenții caută alte tipuri de specialități și aici avem de lucru. Avem totuși o responsabilitate în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate în România într-un mod care să răspundă așteptărilor, respectiv o repartiție teritorială echilibrată și până la urmă un acces mai bun al pacienților la servicii medicale”, a conchis ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.