Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raiffeisen Bank a încheiat anul 2020 cu un profit net de 644 milioane de lei, în scădere cu 17%

Raiffeisen

Raiffeisen Bank a încheiat anul 2020 cu un profit net de 644 milioane de lei, cu 17% mai mic decât în 2019, scăderea fiind înregistrată, pe de o parte, din cauza evoluţiei economiei în an de pandemie, dar şi a politicii băncii conservatoare de provizionare a creditelor, a anunţat miercuri banca.

"Suntem multumiţi de realizările noastre din 2020, un an care ne-a testat tuturor rezistenţa şi ne-a adus provocări cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Pentru noi prioritatea 0 a fost şi continuă să fie siguranţa clienţilor, partenerilor, a angajaţilor, dar în egală măsură şi sprijinirea economiei româneşti. În aceste circumstanţe, deloc obişnuite, am reuşit să creştem portofoliul de credite cu 5%, un raport credite/depozite de 66% şi să generăm o rentabilitate a capitalului (RoE) de 14%. Ce ştim sigur azi e că vom continua să finanţăm sustenabil economia românească pentru că băncile sunt parte din soluţie, iar potenţial de creştere economică există. Rata creditelor neperformante a evoluat mai bine decât ne aşteptam suntem la 3,8%, un nivel în scădere comparativ cu 2019. Rămâne de văzut cum va evolua calitatea portofoliilor de credite după ce vor expira moratoriile publice şi private. Dacă economia îşi va reveni în ritmul prognozat de analişti, cred ca riscul deteriorării semnificative a portofoliilor de credite va fi mult diminuat", a spus Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dr. Adina Alberts: Am informații că sunt mulți pacienți tratați cu medicamente experimentale, scumpe, fără indicație în Covid

Potrivit comunicatului de presă, activitatea de creditare a băncii a fluctuat puternic în 2020, de la primele trei luni aflate în linie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la un volum redus în trimestrul al doilea şi la volume lunare record în trimestrul al treilea. Pe ansamblu, anul 2020 a marcat o creştere cu 5% a portofoliului de credite nete, comparativ cu finalul lui 2019. Depozitele au înregistrat o creştere puternică cu 21%, în 2020 comparativ cu 2019.

Conform sursei citate, profitul net din 2020 a fost în scădere cu 17% faţă de 2019, pe de o parte pentru ca au fost luate măsuri suplimentare de prevedere pentru posibile deteriorări ale portofoliului de credite, dar şi pentru ca banca a fost preocupată să susţină clienţii în această perioadă dificilă prin intermediul moratoriilor publice şi private, cu scutiri de taxe pentru plăţi electronice etc. Toate acestea au influenţat veniturile şi profitul băncii, chiar dacă activitatea de creditare a crescut într-un ritm susţinut în T3 şi T4 2020.

Venitul net din dobânzi a crescut uşor faţă de anul trecut, pe fondul unor volume mai mari de credite, în timp ce venitul net din comisioane a scăzut, an la an, cu 10%. Venitul total al băncii a înregistrat o uşoară scădere de 2% în 2020 faţă de 2019, atingând nivelul de 2,6 miliarde de lei.

Cheltuielile operationale (de aproximativ 1,4 miliarde de lei) au crescut cu 4% faţă de anul 2019, mai ales pe cele două componente importante pentru strategia de dezvoltare a băncii, cheltuielile cu personalul şi cheltuielile legate de IT.

Raiffeisen Bank a oferit soluţii de amânare la plată a ratelor pentru 1.800 clienţi IMM, iar pentru 1.600 de firme a acordat granturi prin participarea la implementarea schemei de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile. În aceste condiţii, numărul de clienţi IMM deserviţi de bancă a crescut cu 7%, apropiindu-se de cifra de 100.000.

Numărul clienţilor digitali ai băncii (cei care folosesc aplicaţiile de online şi mobile banking) a ajuns în 2020 la 870.000. Tranzacţiile efectuate de persoanele fizice cu cardul de debit la POS au crescut cu 22% ca număr şi cu 20% ca valoare în anul trecut.

Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 540.000 carduri de credit şi o cotă de piaţă de peste 18%, în creştere pe parcursul anului 2020. Portofoliul de carduri de credit co-brand cu eMAG a crescut cu 30% în 2020, până la 60.000 carduri. Peste 200.000 clienţi Raiffeisen Bank au ales sa utilizeze plata cu cardul sau telefonul prin RaiPay, Apple Pay si Garmin Pay. Numărul de carduri de debit active a trecut de 2 milioane.

Raiffeisen Bank Romania are peste 20 de ani de activitate pe piaţa bancară din România şi peste 2,18 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.900 de angajaţi, 333 de agenţii în toată ţara, 730 de ATM-uri, 380 de maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi o reţea de peste 23.500 de POS-uri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.