Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raliul Dakar 2023 va avea un traseu de peste 8.500 de km şi va debuta pe 31 decembrie

Motorsport.com
Dakar
Celebrul raliu-raid, care se va desfăşura pentru al patrulea an consecutiv în Arabia Saudită, se va încheia pe 15 ianuarie, după mai mult de două săptămâni de "aventură pe nisip", plasată sub semnul "anduranţei extreme", cu "mai multe dune" în probele speciale cronometrate, care vor măsura în total aproape 5.000 de km.

Ediţia 2023 se anunţă "deosebit de provocatoare", a precizat Yann Le Moenner, directorul general al Amaury Sport Organization (ASO), cu ocazia prezentării traseului.

Spre deosebire de ultimele trei ediţii, inclusiv cea din 2022, marcată de cel puţin o explozie înainte de prima etapă, cele 455 de vehicule aşteptate la start (865 de piloţi şi copiloţi) se vor reuni într-un bivuac ridicat la 200 km vest de Medina.

Pe parcursul primei săptămâni, marcate de speciale de peste 400 km, piloţii se vor îndrepta către nord şi situl arheologic Al-Ula, cu zone delicate pline de stânci, înainte de Ha'il, unde vor face două bucle, bogate în canioane şi "munţi de nisip".

După o pauză la Riad, pe 9 ianuarie, raliul-raid se va cufunda în adâncurile "Empty Quarter" (sud), unul dintre cele mai mari deşerturi din lume, în special pentru o etapă maraton care ar putea afecta ierarhia finală între motocicletele KTM ale lui Kevin Benavides şi Matthias Walkner, GasGas-urile campionului en titre, Sam Sunderland, şi coechipierul său Dany Sanders.

La categoria auto va fi, de asemenea, testul adevărului pentru Audi-urile cu propulsie hibridă ale lui Stephane Peterhansel, Carlos Sainz şi Mattias Ekstrom şi deţinătorul titlului, qatarianul Nasser Al-Attiyah (Toyota).

Raliul Dakar se va încheia pe 15 ianuarie, la Dammam, cu o probă specială pe plajă, un traseu care nu este propice pentru a da bulversa clasamentele.

După Sahara, apoi America de Sud, Raliul Dakar, cel mai mare raliu-raid din lume, a făcut din Arabia Saudită decorul său începând din 2020, o alegere care a generat controverse din cauza problemelor regatului ultraconservator cu privire la drepturile omului.

Ediţia 2022 a fost marcată de explozia unui vehicul, a cărui origine rămâne oficial necunoscută, pe 30 decembrie la Jeddah.

Un pilot francez, Philippe Boutron, a fost grav rănit în această explozie, iar instanţele franceze au deschis o anchetă pentru "tentativă de asasinat în legătură cu o antrepriză teroristă". Anchetatorii francezi bănuiesc că ediţia din 2022 a fost scena unei a doua explozii criminale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.