Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună cere mai multă toleranță pentru sistemul penitenciar

pruna ciolos

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirmă că trebuie arătată "mai multă toleranţă" faţă de sistemul penitenciar din România, "care nu este în cea mai bună dintre stările lui posibile".

Marţi, ministrul Prună a participat la o conferinţă de presă comună cu vicepremierul Vasile Dâncu la sediul MDRAP. Prună şi Dâncu au semnat în acest context Acordul de colaborare cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

"O spun foarte transparent, (...) trebuie să arătăm mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar care nu este în cea mai bună dintre stările lui posibile", a declarat Raluca Prună, comentând criticile aduse proiectului de lege privind mecanismul de compensare a condiţiilor de detenţie necorespunzătoare supus recent dezbaterii publice.

Potrivit ministrului Justiţiei, în prezent există decizii pilot care au fost date împotriva Italiei, Ungariei şi Bulgariei şi în care acestor state li s-a cerut un recurs compensatoriu bănesc.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

Totodată, Prună a spus că speră că nu va exista o astfel de decizie pilot şi împotriva României.

"Ar fi foarte greu de explicat (...) de ce, de exemplu, am decide noi fără o asemenea decizie pilot să dăm o compensaţie bănească, (...) de un euro, doi euro, trei euro pe zi. Cum anume ar putea un Guvern să explice (...) unei societăţi care vrea dreptate că în loc să dăm bani, de pildă, pentru educaţie, (...) alegem să dăm o compensaţie bănească celor aflaţi în detenţie. Aşa încât am găsit această modalitate, care (...) este o formă de compensare", a subliniat Prună.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

Ministrul Justiţiei a mai afirmat că, în prezent, există numeroase modalităţi prin care pedeapsa poate fi redusă.

"Cu privire la acest proiect, pe care l-am pus în dezbatere acum câteva zile, (...) am citit evident despre criticile aduse de un sindicat. Sunt puţin uimită de aceste critici, pentru că preşedintele acestui sindicat, dacă nu mă înşel, a fost director general la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cred că ar trebui să ştie care este diferenţa fundamentală între o graţiere şi faptul (...) de a avea un beneficiu în zile deduse din pedeapsă. Şi zilele deduse din pedeapsă, în dreptul român, nu sunt ceva excepţional (...). Avem numeroase modalităţi prin care, prin muncă, prin faptul de a studia în timp ce eşti în detenţie, prin faptul de a scrie lucrări ştiinţifice, poţi să-ţi deduci din pedeapsă", a arătat Prună.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

Ea a precizat că aplicarea acestui proiect de lege înseamnă multă muncă pentru ANP. "Iau această îngrijorare a sindicatelor ca pe o preocupare firească pentru foarte multă muncă ce trebuie să fie depusă pentru a face ca acest recurs compensatoriu să fie şi eficient, şi corect, şi necontestat", a mai spus Prună.

Aceasta a explicat ce presupune proiectul de lege supus dezbaterii publice.

Citește și: Robert De Niro a făcut scandal cu Arnold Schwarzenegger: Ce s-a întâmplat între cei doi actori

"Deci, 30 de zile de detenţie în condiţii (...) constatate drept precare înseamnă 3 zile de beneficiu dedus din pedeapsa executată şi acest lucru se va face numai (...) la momentul la care persoana în cauză ajunge la liberarea condiţionată, deci înainte să ajungă la liberarea condiţionată", a precizat Prună citată de agerpres.ro.

Citește și: Usain Bolt dă cărțile pe față: Ce spune despre Lionel Messi și Cristiano Ronaldo

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.