Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună ia atitudine: Cine strică sistemul judiciar din România

raluca pruna 1

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi, la Timişoara, că interesul public este unul justificat, însă "anumite judecăţi de valoare care se fac în spaţiul public", "uneori cu privire chiar la judecători", fragilizează sistemul judiciar.

'Cred că cea mai mare vulnerabilitate a sistemului judiciar din România vine din interesul public pentru sistemul judiciar, dintr-o percepţie şi atitudine a noastră, a publicului, faţă de sistemul judiciar. Puterea judecătorească este o putere în stat, o autoritate, şi-i datorăm respect. Cred că, de multe ori, discutăm în spaţiul public cu lipsa care s-ar cuveni pentru o putere a statului. Cred că trebuie o mai bună raportare la o putere foarte importantă în oricare stat de drept. (...). Sigur că, în măsura în care Justiţia este un serviciu public, interesul public este unul justificat, însă anumite judecăţi de valoare care se fac în spaţiul public, uneori cu privire chiar la judecători, care au şi ei un nume, sunt şi ei oameni, sunt în cetate, eu consider că, uneori, asemenea intervenţii, judecăţi de valoare, fragilizează sistemul judiciar', a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-o conferinţă de presă.

Întrebată de jurnalişti dacă erorile magistraţilor nu fragilizează Justiţia, ministrul Raluca Prună a răspuns că judecătorii 'împart justiţie, nu dreptate'. 'Există erori şi aici, şi în alte societăţi, chiar mai mature decât la noi, dar există mijloace de îndreptare a acestor erori. Şi posibilitatea unei erori care, statistic, este foarte redusă, nu cred că ne dă nouă, publicului beneficiar al acestui serviciu public, Justiţia, dreptul de a face atât de multe judecăţi de valoare câte facem astăzi în România', a afirmat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a participat la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Timişoara (CAT), alături de preşedintele CSM, Mircea Aron, şi de Tudose Marius Badea, membru al CSM. Prună a apreciat activitatea CA Timişoara, menţionând practica studenţilor la drept, invitaţi în instanţe, precum şi crearea Biroului de informare a justiţiabilului. Curtea de Apel Timişoara şi tribunalele din raza sa de competenţă au avut pe rol, în cursul anului 2015, un număr de 66.994 dosare, cele mai multe fiind înregistrate la Tribunalul Timiş (25.311 dosare), urmat de Curtea de Apel Timişoara (18.741 dosare), Tribunalul Caraş-Severin (11.629 dosare) şi Tribunalul Arad (11.313 dosare). Comparativ cu anul 2014, la Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş, Tribunalul Arad şi Tribunalul Caraş-Severin s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate. Astfel, la Curtea de Apel Timişoara numărul de dosare a scăzut cu 5.519 dosare (29,45%), la Tribunalul Timiş, cu 1.510 dosare (5,63%), la Tribunalul Arad, cu 3.170 dosare (21,89%), iar la Tribunalul Caraş-Severin, cu 866 dosare (7,17%), conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.