Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Roșca (candidat PRO România Diaspora): Vreau ca experiența muncitorilor din străinătate să fie recunoscută și în țară

arhiva personala
Raluca Roșca

Candidatul PRO România de Diaspora pentru Camera Deputaților, Raluca Roșca, își propune să ajute asistenții familiali români din străinătate să echivaleze certificările obținute acolo cu cele necesare pentru angajarea în țară.

„În prezent, persoanele care lucrează în străinătate ca îngrijitoare, bone sau menajere au dificultăți în obținerea recunoașterii experienței și a calificărilor atunci când se întorc în țara. Asta în ciuda faptului că, în cele mai multe state europene, există un sistem de standardizare tehnică pentru evaluări și certificări. Spre exemplu, în România profesia este cea de „îngrijitor la domiciliu„, în timp ce Italia îi încadrează drept „asistenți familiali„. De la aceste nomenclatoare ar trebui să pornim”, susține Raluca Roșca.

Ea precizează că certificările obținute în diaspora sunt în conformitate cu Cadrul European al calificărilor și sunt exprimate astfel încât să faciliteze și să contribuie la omogenizarea proceselor de evaluare și validare e rezultatelor. Conform UNI, asociație care se ocupă cu standardizarea în Italia, „norma definește cunoștințele, abilitățile și cerințele de competență ale figurilor profesionale care operează în domeniul asistenței familiale. În acest scop, referitor la zonele de intervenție și activitățile profesionistului care lucrează în sectorul domestic, au fost identificate trei tipuri de asistenți familiali: colaborator familial general multifuncțional (menajeră), bonă și îngrijitor (badante)”.

„Italia a implementat anul acesta un sistem de evaluare şi certificare a asistenților familiali. România ar trebui să introducă o procedură de recunoaştere a acestor documente, să ofere asistenților familiali și în țară recunoaşterea competențelor evaluate. Ei au cunoștințele necesare pentru a asigura servicii de îngrijire și asistență persoanelor bolnave, vârstnicilor, de cele mai multe ori vorbim despre cunoștințe medicale net superioare celor prinse în curricula națională. Parte din aceste cunoştințe fac obiectul profesiei de infirmier. Este nedrept să nu le recunoaștem competențele și să le solicităm să reia școlarizarea în acest sens, ori să fie subevaluați din cauza lipsei procedurii de echivalare”, declară candidatul PRO România de Diaspora pentru Camera Deputaților.

Raluca Roșca susține că legislația ar trebui actualizată în sensul introducerii unui corespondent pentru certificările obținute de români în diaspora şi armonizarea cât mai rapidă cu prevederile europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.