Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan a răbufnit după decizia CCR în cazul lui Florin Iordache: 'Niciunul dintre argumente nu a fost luat în calcul'

gov.ro
Raluca Turcan

Vicepremierul României, Raluca Turcan, acuză CCR că a votat în bloc viitorul „netulburat” al lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

„În urma contestației pe care am depus-o, CCR-ul a votat azi în bloc pentru viitorul netulburat al lui Florin Iordache.

Acel Florin Iordache care a promovat ordonanța 13 prin care se albeau toate dosarele de corupție, care a promovat amnistia și grațierea, care repeta obsesiv aceeași întrebare și ridica degetele mijlocii în plenul Parlamentului. Pentru legile emise de Parlamentul acela, Iordache va da acum avize.

Niciunul dintre argumente nu a fost luat în calcul.

Astăzi CCR i-a permis lui Iordache să ne pună din nou „altă întrebare”. O intuiți.

Este nevoie deci de o majoritate sănătoasă în Parlament care să modifice unele puncte din Constituție și să reformeze CCR”, a precizat Raluca Turcan pe pagina ei de Facebook.

Citește și: Maia Sandu, întâlnire cu ambasadorul român de la Chișinău! Mesaj pentru România: 'Suntem foarte recunoscători pentru susţinerea acordată!'

Pe 22 octombrie, liberalii au depus sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arăta că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie.

Citește și: Bistrița intră în carantină: incidența cazurilor este de 9,1 la mia de locuitori

Liberalii susţineau că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei menţionau că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituţională deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se preciza în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii au invocat în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.