Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămas singurul cu armă nucleară din UE, după Brexit, președintele Franței, Emmanuel Macron, se angajează să ţină cont de interesele europene

MEDIAFAX.ro
Preşedintele Franţei, Emmaunuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Varşovia, că va ţine cont de interesele celorlalte ţări europene în discursul pe care îl va pronunţa vineri pentru a redefini doctrina de descurajare nucleară a Franţei, informează AFP, anunță AGERPRES.

După ieşirea Regatului Unit din UE, Franţa a rămas singura dotată cu armă nucleară între cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

"Referitor la problema nucleară, îmi revine sarcina să definesc interesele vitale şi voi ocazia să revin mai pe larg asupra acestui punct în discursul pe care îl voi pronunţa", a declarat şeful statului francez în cursul unei conferinţe de presă în prima zi a vizitei sale în Polonia.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

Emmanuel Macron urmează să-şi exprime vineri dimineaţă punctul de vedere asupra "strategiei de apărare şi de descurajare" în faţa absolvenţilor celei de-a 27-a promoţii a Şcolii militare din Paris, potrivit Palatului Elysee.

"Vreau să spun clar că, în opinia mea, interesele partenerilor noştri europeni sunt întotdeauna luate în calcul. Voi reveni vineri cu precizări asupra doctrinei, dar şi asupra procedurilor şi modalităţilor pe care doresc să le propun cu privire la acest subiect în viitoarele luni partenerilor noştri", a adăugat el la Varşovia.

Un responsabil al conservatorilor germani ai cancelarului Angela Merkel a pledat luni pentru ca UE să dispună în viitor de propria sa forţă de descurajare nucleară, sugerând o punere în comun a arsenalului atomic francez.

La Varşovia, Emmanuel Macron şi-a exprimat din nou dorinţa ca "integrarea şi activitatea comune europene să se consolideze" în materie de apărare şi ca "Europa să se doteze cu un buget demn de acest nume în domeniu".

Foarte aşteptat de cercurile militare, discursul de vineri urmează să fie consacrat în principal descurajării nucleare în mandatul său.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

În ianuarie 2018, Emmanuel Macron declarase că descurajarea face "parte din istoria noastră" şi că ea "va rămâne" astfel, promiţând reînnoirea până în 2035 a arsenalului nuclear francez.

Legea planificării militare adoptată în 2018 prevede consacrarea a circa 37 miliarde de euro întreţinerii şi modernizării arsenalului nuclear francez între 2019 şi 2025, adică peste 10% din suma globală acordată apărării pe şapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.