Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămăşiţele dictatorului spaniol Francisco Franco vor fi transferate la Cimitirul din Pardo, la periferia Madridului

wikipedia.org
francisco franco

Rămăşiţele dictatorului spaniol Francisco Franco urmează să fie exhumate joi din mausoleul monumental de la Madrid, a anunţat luni Guvernul spionol, relatează AFP, potrivit news.ro.

Acestea urmează să fie transferate la Cimitirul din Pardo, la periferia capitalei spaniole, o operaţiune care urmează să se desfăşoare ”în prezenţa familiei dictatorului”, precizează Guvernul într-un comunicat.

”Exhumarea şi reînhumarea vor avea loc în intimitate, în prezenţa rudelor sale” şi ministrului Justiţiei Dolores Delgado, se precizează în comunicat.

Familia lui Franco a făcut, în zadar, mai multe recursuri în justiţie cu scopul ca rămăşiţele dictatorului să rămână în mausoleul grandios de marmură din Valle de los Caidos, dominat de o cruce uriaşă, construit în munţi, la 50 de kilometri nord-vest de Madrid.

CITEȘTE ȘI: Elimină nisipul de la rinichi înainte de a fi nevoie de operație! Plantele care curăță rinichii

De când a ajuns la putere, în iunie 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco una dintre priorităţile sale, cu scopul ca mausoleul să nu mai fie un loc de apoligie a franchismului.

La 25 septembrie, Curtea Supremă spaniolă a respins ultimul recurs făcut de familia dictatorului, validând astfel hotărârea Guvernului socialist de a-i exhuma rămăşiţele.

Biserica Catolică spaniolă a dat asigurări după aceea că nu se opune exhumării lui Franco, îngripat din 1975 într-o bazilică pe care dictatorul a pus el însuşi să fie construită, de către mii de deţinuţi republicani.

Mormântul său se află lângă altar.

Franco a condus Spania ca dictator de la sfârşitul Războiului Civil, pe care l-a câştigat în 1939, şi până la moartea sa, în 1975.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.