Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Rambo al Rusiei', cândva un actor preferat de Putin, ar lupta acum pentru Ucraina și nu simte 'decât ură' față de țara sa natală

Artur Smolianinov

Actorul rus Artur Smolianinov a fost protagonistul unuia dintre filmele preferate ale președintelui Vladimir Putin - despre o unitate sovietică care face o ultimă încercare împotriva insurgenților afgani. Acum, el este clasificat ca "agent străin" și se confruntă cu o anchetă penală, notează CNN.

Smolianinov a fost eroul din "Devyataya Rota" (Compania a 9-a), un lungmetraj rusesc care a apărut în 2005. El a jucat rolul ultimului soldat rămas în picioare în timpul unei bătălii în Afganistan, pe care forțele sovietice l-au ocupat timp de un deceniu. A fost deseori descris ca fiind Rambo al Rusiei, o aluzie la filmele de acțiune americane cu Sylvester Stallone în rolul principal.

Multe s-au schimbat de atunci. Smolianinov se află în exil și, într-un interviu recent, a declarat că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și să ucidă soldați ruși. El a declarat săptămâna trecută pentru Novaya Gazeta: "Nu simt nimic altceva decât ură față de oamenii de pe cealaltă parte (rusă) a liniei de front. Și dacă aș fi acolo, pe teren, nu ar exista milă".

El a spus că un fost coleg a plecat să lupte de partea rusă. "L-aș împușca? Fără nicio îndoială! Îmi păstrez deschise opțiunile de a merge să lupt pentru Ucraina? Cu siguranță! Aceasta este singura cale pentru mine. Și dacă ar fi să merg în acest război, aș lupta doar pentru Ucraina."

Câteva zile mai târziu, Ministerul rus al Justiției l-a clasificat pe actor ca agent străin.

Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, a ordonat, de asemenea, deschiderea unui dosar penal împotriva lui Smolianinov.

Smolianinov a fost foarte critic la adresa campaniei din Ucraina. El a înregistrat recent un cântec din epoca sovietică - Temnaya Noch (Noapte întunecată) - cu versuri retușate.

Acesta includea versurile: "Uită-te, ocupantule, Cum maternitățile sunt fără curent, Cum stau copiii în adăposturi. Și cum cărțile sunt înecate. Noaptea rusească A ajuns în școli și spitale."

Un alt vers se referea la "un buncăr, unde se ascunde un Führer, și un bucătar chel, îl hrănește pe Führer dintr-o lingură". Bucătarul era o referire la Evgheni Prigozhin, care conduce compania militară privată Wagner și care a obținut contracte de catering de la Kremlin.

Când s-a pronunțat pentru prima dată împotriva războiului, vara trecută, Smolianinov, care la acea vreme se afla în Rusia, a declarat unui intervievator că a fost "o catastrofă, totul s-a prăbușit: cenușă, fum, duhoare, lacrimi".

În octombrie anul trecut, un tribunal districtual din Moscova i-a aplicat lui Smolianinov o amendă de 30.000 de ruble (430 de dolari americani) sub acuzația de discreditare a forțelor armate ruse. În aceeași lună, el a părăsit Rusia și se crede că se află în prezent în Letonia.

Smolianinov a povestit cum a trecut granița rusă în Norvegia. "Am trecut granița pe jos... Nu trebuie decât să mergi 30 de metri și în fața ta sunt oameni complet diferiți. Sunt atât de blânzi. Chiar și privirea este diferită".

Filmul "Devyataya Rota" a fost atât de popular încât Putin i-a primit pe actori și echipa de filmare, inclusiv pe Smolianinov, la reședința sa de lângă Moscova, în noiembrie 2005, unde a organizat o proiecție specială a filmului.

Kremlinul a declarat că, după vizionarea filmului, Putin a discutat cu regizorul Fiodor Bondarchuk și cu actorii principali, inclusiv Smolianinov.

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a relatat la vremea respectivă că Putin a declarat că filmul "îți ia sufletul, te scufunzi în film".

"Filmul este foarte puternic, un lucru atât de real și serios despre război și despre oamenii care s-au aflat în condiții extreme în acest război și care s-au arătat foarte demni", a declarat Putin la acea vreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.