Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ramificațiile Qatargate: Un europarlamentar italian vrea să depună mărturie în instanță

Left.eu
QatarGate

Europarlamentarul social-democrat italian Andrea Cozzolino, un apropiat al fostului europarlamentar social-democrat Pier Antonio Panzeri - aflat în arest preventiv pentru presupusa sa implicare în schema de mită legată de Qatar şi Maroc -, s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările din Maghreb, transmite vineri EFE, conform Agerpres.

Europarlamentarul italian i-a informat despre decizia sa pe ceilalţi membri ai delegaţiei prin e-mail, a confirmat vineri pentru EFE unul dintre avocaţii politicianului, Federico Conte.

Cozzolino, care nu este sub pus acuzare, dar a fost suspendat din calitatea de membru al Partidului Democrat italian (PD), a acuzat faptul că este supus unui proces mediatic şi a anunţat că vrea să depună mărturie din proprie iniţiativă în faţa unui judecător, chiar dacă pentru a face acest lucru trebuie să renunţe la imunitatea parlamentară de care beneficiază.

Politicianul napolitan, care îşi păstrează mandatul în Parlamentul European, şi-a suspendat acum atribuţiile de la preşedinţia Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Ţările din Maghreb, pe care o deţinea din 2019 în calitate de succesor al socialistei spaniole Ines Ayala (2017-2019), care la rândul ei preluase ştafeta de la Panzeri (2009-2017).

Panzeri, care ar fi mărturisit că a primit plăţi din partea Qatarului şi Marocului, dar numai când a încetat să mai fie europarlamentar, în 2019, potrivit presei belgiene şi italiene, a menţinut ani de zile prin acel forum un contact strâns cu marocanul Abderrahim Atmoun.

Este vorba de actualul ambasador al Rabatului în Polonia care, potrivit scurgerilor de informaţii din ancheta judiciară, a oferit "cadouri" soţiei şi fiicei fostului europarlamentar, Maria Dolores Colleoni şi Silvia Panzeri, ambele reţinute în Italia, unde autorităţile judiciare au decis deja extrădarea lui Colleoni în Belgia şi urmează să decidă în ianuarie şi în privinţa extrădării Silviei Panzeri.

Cozzolino este, de asemenea, în centrul suspiciunilor, deoarece l-a angajat pe italianul Francesco Giorgi ca asistent parlamentar, care a colaborat anterior cu Panzeri şi care este partenerul sentimental al europarlamentarei elene Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a PE. Panzeri, Giorgi şi Kaili se află în arest preventiv, acuzaţi de apartenenţă la o organizaţie criminală, corupţie şi spălare de bani.

Ieşind din Delegaţia Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările din Maghreb, Cozzolino calcă pe urmele europarlamentarei belgiene Maria Arena, care a avut şi ea o relaţie strânsă cu ONG-ul Fight Impunity, fondat şi prezidat de Panzeri şi anchetat în prezent de justiţia belgiană.

După ce a aflat că unul dintre asistenţii ei parlamentari a fost pus sub acuzare, Arena a anunţat săptămâna trecută că îşi suspendă atribuţiile de preşedinte al Subcomisiei pentru Drepturile Omului a Parlamentului European, unde au fost discutate recent chestiuni legate de Cupa Mondială din Qatar.

La rândul său, europarlamentarul socialist belgian Marc Tarabella, un apropiat al lui Panzeri, Arena şi Cozzolino şi al cărui domiciliu a fost percheziţionat de poliţie şi care a fost, de asemenea, suspendat din partidul său, deşi nu a fost inculpat, îşi apără şi el nevinovăţia şi a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.