Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răpirea românului din Burkina Faso, revendicată. Mesaj pentru guvernul român

turegi

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunţat că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, şi care a fost difuzat luni seară de agenţia mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări în arabă "face apel la guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de grup".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-şi elibera cetăţeanul", se mai menţionează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureştiul, notează AFP.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmaţi care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie prin reiterarea jurământului de credinţă faţă de gruparea Statul Islamic, anunţat săptămâna trecută în numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui şi apoi dezminţit într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare să fie deci un nou episod în lupta pentru influenţă în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar şi a Mişcării pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

În comunicatul care îi este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizează jurământul către SI şi "califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi" nul şi neavenit şi reafirmă fidelitatea Al-Mourabitoune faţă de şeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialiştii în domeniu din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupului şi al diviziunilor care ar putea să ducă la sciziune.

Un expert mauritan în jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede şi el în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o "creştere de putere" a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali, notează AFP, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.