DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raport Agenţia Europeană de Mediu: 'Cu cât eşti mai sărac în Europa, cu atât sunt mai mari riscurile să trăieşti într-o zonă cu o proastă calitate a aerului'

www.pixabay.com
București, trafic, poluare

'La modul general, cu cât eşti mai sărac în Europa, cu atât sunt mai mari riscurile să trăieşti într-o zonă cu o proastă calitate a aerului' - asta susține directorul general al AEM, Hans Bruyninckx, cu ocazia prezentării raportului către presă la Bruxelles. Raportul, primul de acest fel în cei 25 de ani de existenţă a agenţiei, prezintă o 'analiză exploratorie' a relaţiei între inegalităţile socio-economice şi inegalităţile de mediu, din care extrage drept concluzie necesitatea unor politici coordonate, informează Agerpres.

Citește și: Uniunea Europeană nu copiază tactica Statelor Unite în Venezuela în privința sancțiunilor

Persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile - copii, vârstnici - din Europa sunt şi cele mai expuse la poluarea aerului şi fonică, trage un semnal de alarmă Agenţia Europeană de Mediu (AEM, cu sediul la Copenhaga). 'Sănătatea cetăţenilor europeni cei mai vulnerabili rămâne afectată în mod disproporţionat de riscurile' legate de poluarea aerului şi de poluarea sonoră, precum şi de temperaturile extreme (caniculă sau ger), avertizează Agenţia.

Astfel, ţările din Europa de Est (printre care Polonia, Ungaria, România sau Bulgaria) şi cele din sudul Europei (Italia, Spania, Portugalia, Grecia), care înregistrează rate ale şomajului mai ridicate şi de şcolarizare mai mici decât media europeană, sunt mai expuse la poluarea cu particule fine (praf, fum, funingine, polen ş.a.) şi cu ozon. În aceleaşi zone ale Europei, vulnerabilitatea acestor locuitori, care au şi o medie de vârstă mai ridicată, 'poate reduce capacităţile individuale de a răspunde la caniculă şi, prin urmare, poate avea rezultate negative în privinţa sănătăţii', adaugă AEM.

Citește și: Papa Francisc face un apel din Peninsula Arabică și condamnă fanaticii care comit violențe în numele religiei

În plus, chiar dacă zonele urbane din UE, mai bogate, suferă din cauza poluării cu dioxid de azot, emis de motoarele diesel, tot 'în aceste regiuni se află comunităţile cele mai sărace care tind să fie expuse la niveluri locale mai ridicate', notează AEM, atrăgând atenţia că aceste inegalităţi sunt doar 'parţial' luate în calcul în politicile de mediu actuale ale Uniunii. 'Politicile UE nu pretind în mod explicit acţiuni specifice din partea statelor membre pentru a reduce inegalităţile în ce priveşte expunerea şi vulnerabilitatea', afirmă autorii raportului.

AEM salută totuşi anumite eforturi apreciate ca 'eficiente' pentru a lupta împotriva diferitelor tipuri de riscuri de mediu, dând ca exemplu gestionarea traficului rutier (oraşul belgian Gand a interzis circulaţia autovehiculelor în centru), încurajarea mersului pe jos (Malmo din Suedia şi Edinburgh din Scoţia pentru deplasarea elevilor către şcoală) şi a celui cu bicicleta, sau locuinţe de bună calitate (mai ales în ce priveşte izolaţia, inclusiv pentru a lupta împotriva caniculei. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Florin Ştefan)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.