Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: Autorităţile britanice i-au tratat în mod 'inacceptabil, ineficient şi ineficace' pe migranţii ajunşi în ţară via Canalul Mânecii

newsmaker.ro
Canalul Mânecii migranti

Autorităţile britanice i-au tratat în mod "inacceptabil, ineficient şi ineficace" pe migranţii ajunşi în ţară cu ambarcaţiuni mici venind din nordul Franţei, a conchis o echipă independentă de inspecţie, într-un raport publicat joi, transmite Reuters.

Numărul migranţilor care se lansează în tentative periculoase de traversare a Canalului Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie a crescut drastic, ceea ce a generat critici la adresa guvernului de la Londra, căruia i se reproşează, pe de o parte, că măsurile de control la frontieră sunt prea slabe, iar pe de altă parte că solicitanţii de azil sunt trataţi în mod inuman, menţionează Reuters.

Echipa condusă de inspectorul-şef pentru graniţe şi imigraţie David Neal a avut în vedere procesarea iniţială a migranţilor la două centre guvernamentale, în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022, potrivit Agerpres.ro.

"Aceşti migranţi au traversat Canalul Mânecii în circumstanţe precare. Mulţi dintre ei erau vulnerabili şi în situaţie de risc, inclusiv copii şi femei fără însoţitor, iar când au ajuns la Dover au fost trataţi în mod inacceptabil", a subliniat Neal.

"S-a întâmplat aşa pentru că Home Office (Ministerul de interne britanic) nu a reuşit, în ultimii trei ani, să progreseze de la un răspuns de criză la stabilirea de proceduri şi sisteme mai bune", se arată în raport.

Ministerul de Interne britanic a acceptat recomandările raportului, asigurând însă că modificările aduse la cele două centre după respectiva inspecţie reprezintă o schimbare de abordare fundamentală.

În noiembrie 2021, 27 de oameni au murit în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii într-o ambarcaţiune gonflabilă. A fost cel mai grav accident de acest tip înregistrat pe Canalul Mânecii, Marea Britanie şi Franţa învinuindu-se reciproc pentru cele întâmplate.

Recent, Londra a anunţat o nouă politică privind imigraţia ce presupune trimiterea migranţilor în Rwanda pentru "procesare", dar se confruntă deocamdată cu obstacole legale, fiind contestată în justiţie.

Raportul publicat joi mai notează că răspunsul la creşterea sosirilor de migranţi în Dover, pe coasta sudică a Angliei, a expus deficienţe în procedurile de securitate şi a lăsat în situaţii de risc migranţi vulnerabili.

Numărul celor sosiţi în Anglia în mici ambarcaţiuni, în mare parte porniţi la drum din Iran şi Irak, s-a ridicat anul trecut la 28.526, faţă de 8486 în 2020 şi doar 286 în 2018.

În acelaşi timp, David Neal a criticat şi modul în care sunt înregistrate aceste sosiri ca fiind "total de neiertat".

"Pe scurt, dacă nu avem o situaţie cu cei care intră în ţară, nu ştim cine este în pericol sau cine reprezintă un pericol", a menţionat responsabilul britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.