Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Ce are de câștigat Uniunea Europeană dacă Marea Britanie părăsește uniunea? Până acum 8,3 miliarde de lire sterline

Brexit

Cercetătorii Centrului pentru Performanţe Economice (Centre for Economic Performance) al London School of Economics au efectuat un studiu pentru a vedea cum au circulat banii unor companii după referendumul din 2016. Datele arată evoluții interesante: se constată astfel o creștere cu 12% a investițiilor străine directe efectate din Marea Britanie în UE de la jumătatea anului 2016 până în septembrie 2018, în valoare de 8,3 miliarde de lire sterline, informează News.ro.

Citește și: Cehia RECUNOAȘTE victoria României la Fed Cup: 'Trebuie să acceptăm asta. Româncele au câştigat întâlnirea'

Referendumul din 2016 în favoarea Brexitului a determinat companiile britanice să îşi mărească semnificativ investiţiile în Uniunea Europeană, probabil în detrimentul cheltuielilor din Marea Britanie, potrivit unui studiu publicat luni, transmite Reuters. Această creştere economică este echivalentă cu aproximativ 8,3 miliarde de lire sterline, iar cea mai mare parte a sumei a mers în industria serviciilor.

Cu toate că autorii nu au putut afirma cu certitudine că în lipsa Brexitului banii ar fi fost cheltuiţi în Marea Britanie, aceştia au citat dovezi din partea companiilor studiate şi informaţii din presă care au sugerat că cheltuielile din străinătate au avut loc în detrimentul britanicilor.

Cercetarea mai arată un declin de 11% al tranzacţiilor de investiţii din Uniunea Europeană în Marea Britanie, în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline. „Datele arată că Brexitul a făcut Marea Britanie mai puţin atractivă pentru investiţii”, a spus Thomas Sampson, unul dintre autorii studiului. „Investiţiile mai scăzute afectează economia, ceea ce înseamnă că muncitorii britanici vor rata noi oportuniţi de locuri de muncă”.

Citește și: Ion Cristoiu mitraliază PSD: este ca o mașinărie BEATĂ. Marea problemă a lui Liviu Dragnea

Londra şi Bruxelles-ul nu se înţeleg dacă acordul convenit în noiembrie poate fi modificat, mărind probabilitatea fie a unei amânări a Brexitului fie a unui acord în ultimul moment sau a unui Brexit fără acord. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie a pierdut 1,5 puncte procentuale din creşterea economică, faţă de aşteptările băncii centrale anterioare referendumului referitor la Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.