Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: Cel puțin 64 de persoane riscă să fie executate în Arabia Saudită

limes
siria, arabia saudita

Cel puţin 64 de persoane riscă să fie executate în Arabia Saudită, dintre care nouă erau încă minori când au fost puşi sub acuzare, a anunţat vineri o organizaţie pentru drepturile omului într-un raport, citat de France Presse.

Organizaţia europeană saudită pentru drepturile omului (ESOHR) a adăugat că 61 de persoane au fost executate în prima jumătate a acestui an în această monarhie din Golf, una dintre ţările care a recurs cel mai mult la pedeapsă capitală, potrivit Agerpres.

Un alt bilanţ al AFP, bazat pe informaţii publicate de media de stat, arată că au avut loc 63 de execuţii până în iunie şi 74 până în iulie.

Cifra ar putea fi mai ridicată din cauza execuţiilor "secrete" sau "neanunţate", potrivit ESOHR.

Raportul denunţă un "ritm alarmant" al execuţiilor, într-o "desconsiderare constantă a regatului pentru promisiunile sale şi pentru legile şi obligaţiile internaţionale".

Potrivit ONG-ului, Arabia Saudită continuă să refuze să returneze familiilor trupurile celor executaţi, în ciuda solicitărilor acestora.

Cel puţin 140 de cadavre sunt încă deţinute de autorităţile saudite, potrivit aceleiaşi surse.

Guvernul saudit nu a răspuns imediat vineri unei cereri de comentarii din partea AFP.

Peste 1.000 de condamnaţi la moarte au fost executaţi de la venirea la putere în 2015 a regelui Salman şi fiului său Mohammed, conducătorul de facto al regatului, potrivit unui bilanţ al organizaţiei britanice Reprieve şi ESOHR, publicat la începutul acestui an.

În 2022, 147 de persoane au fost executate, mai mult decât dublu faţă de anul precedent. Dintre acestea, 81 de condamnaţi pentru terorism au fost executaţi în aceeaşi zi, stârnind proteste internaţionale.

Cu toate acestea, prinţul Mohammed bin Salman a declarat pentru revista americană The Atlantic în martie 2022 că regatul "s-a debarasat" de pedeapsa cu moartea, cu excepţia cazurilor de omor sau când acuzatul "ameninţă viaţa multor oameni", potrivit transcrierii interviului publicat de presa de stat saudită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.