stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

RAPORT Corupția colcăie în România. Vezi tot clasamentul

coruptie index

Conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) 2015 lansat miercuri de Transparency International, România se clasează pe locul 58 în topul statelor lumii, cu un scor de 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte: ”Coruptia e încă în floare, dar au existat insule de speranță”

AICI TOATE DATELE

În general, două treimi din cele 168 de ţări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

 

Deşi progresul nu este substanţial faţă de anul trecut, eforturile susţinute ale României în lupta împotriva corupţiei încep să fie vizibile în evoluţia indicilor de ţară. În 2014 ţara noastră obţinea numai 43 de puncte şi se clasa abia pe locul 69 între statele lumii, pentru ca anul acesta să existe o urcare în clasament de 9 locuri. Este de remarcat şi faptul că în 2015 este pentru prima dată în ultimii ani când Indicele pentru România se înscrie într-o tendinţă ascendentă.

 

Cu toate acestea, în locuri precum Guatemala, Sri Lanka şi Ghana, cetăţeni activişti au muncit din greu, în grupuri şi pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupţi, trimiţând un mesaj puternic, care ar trebui să încurajeze şi pe alţii să ia măsuri decisive în 2016, notează Transparency International într-un comunicat. 

'Corupţia poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită şi a arunca lumină asupra înţelegerilor secrete, cetăţenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. Indicele de Percepţie a Corupţiei 2015 arată clar că corupţia rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic către cei de la putere: este timpul de a aborda marea corupţie', a declarat José Ugaz, preşedintele Transparency International, potrivit Agerpres.

În acest an, Transparency International face apel la toţi oamenii să acţioneze votând la unmaskthecorrupt.org. Pentru a şti ce cazuri crede publicul cel mai mult că merită atenţie urgentă pentru a trimite mesajul că va fi luată atitudine împotriva marii corupţii. 

Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, scăzând 5 puncte şi 7 poziţii până la o poziţie de 76. Scandalul Petrobras aflat în desfăşurare a scos oamenii în stradă în 2015 şi începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să oprească corupţia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.